image image image image
Противопоказания при имунизациите Противопоказанията за имунизации биват общи и специфични за отделните ваксини. При новородени противопоказанията са отделна група и сроковете на отлагане трябва да се спазват прецизно от ОПЛ.
Вродена луксация на тазобедрената става Вродената луксация на тазобедрената става е едно от най-честите вродени изкълчвания при новородените.  Едностранното или двустранно изкълчване на тазобедрената става се среща  при  2-3 на 1000 новородени и при 15-25% от бебетата, родени в седалищна позиция. Причините за вродената луксация не са напълно изяснени, като само в отделни случаи се установява наследствена обремененост.
Подсичане   Кожата на новороденото е несъвършена и беззащитна и лесно може да се инфектира. Това налага повишено внимание при всеки обрив и възпаление, които създават благоприятни условия за нараняване и инфектиране на кожата.
УртикарияУртикарията или т. нар. копривна треска е алергично заболяване, което се проявява с характерни обриви /уртики/ по кожата. Манифестира се с еритем (зачервяване) , папулоеритемен обрив (с надигане над околната кожа и зачервяване) и сърбеж.

Подсичане

img_nappyrash

 

Кожата на новороденото е несъвършена и беззащитна и лесно може да се инфектира. Това налага повишено внимание при всеки обрив и възпаление, които създават благоприятни условия за нараняване и инфектиране на кожата.Особености на кожата на новороденото
Неонаталния период е от раждането до 28-ия ден. Този период се смята за преходен след вътреутробния начин на живот.

Кожата на бебето е отточна и зачервена, покрита със сивкав фин мастен слой.
Изискват се повече грижи, тъй като при новороденото епителът все още е тънък, неразвит и прозират кожните капиляри.


Епителът изгражда външният покривен слой на кожата, която има два основни слоя – епидермис и дерма. Под дермата се намира един допълнителен вътрешен слой, хиподермата, състоящ се от мастни клетки.
Епидермисът е най-външният слой на кожата и има защитна,бариерна функция срещу влиянията на околната среда, среща с токсини и бактерии. Той предпазва кожата и организма от прекомерна загуба на влага. При възрастния индивид по-голямата част от тялото е покрита с епидермис с дебелина само около 0,1 мм. Епидермисът има свойството да се удебелява при механично търкане, ето защо при стъпалата може да е с дебелина 1-5 мм.

Епидермисът е изграден от 5 слоя: зародишен или базален, бодлив, зърнест, блестящ и рогов. От най-вътрешната страна лежи базалната мембрана, която съдържа плътно вещество и представлява един вид тънка и плътна пластина. Върху нея се разполагат останалите повърхностни кожни клетки.  

Докато в останалите слоеве се наблюдава постоянен процес на образуване на нови клетки, последният най-повърхностният слой на епидермиса – роговият е изграден от плоски клетки, чиято цитоплазма е заместена с твърдото вещество кератин. Процесът на кератинизация продължава седмици. Смята се, че най-външния слой на епидермиса има 25 до 30 пласта мъртви рогови клетки. Постепенно роговите клетки се отлющват.

Роговият слой е устойчив на вода и кисели разтвори. Именно този рогов слой при новороденото  не е развит. Клетките на роговия слой се получават от изтласканите вече остарели клетки от по-долните слоеве на епидермиса.
Поради факта, че младата кожа на бебето все още няма достатъчно рогови клетки, тя е лесно ранима и силно чувствителна на влиянията на околната среда, безащитна от микроорганизмите и лесно губи влага. Роговият слой по принцип е пропусклив и набъбва при допир с основни разтвори (което води до възпаляване) с каквито кожата на бебето е в чест контакт и поради което се налага и избягването на агресивни миещи средства и др..

Потните жлези при бебето също са слабо развити, поради което потенето е ограничено, а чрез потенето организмът се охлажда. Реакциите на кръвоносната система също не са развити – например, при възрастните при топло кръвоносните съдове се разширяват и отделят излишната топлина, при студено обратното, свиват и запазват топлината. При новородени този механизъм на терморегулация е несъвършен.
За разлика от потните, мастните жлези при новороденото функционират от деня на раждането, поради което се наблюдава и естествено омазняване на кожата. Този мастен слой също има защитни функции и не бива да се отстранява.

Кожата на новороденото е лесно ранима, но се възстановява и заздравява сравнително бързо независимо от вида нараняване.

Подсичане на кожата на бебето се получава при прегряване. Организмът се опитва да преодолее излишното затопляне чрез отделяне на пот. Поради това че потните  жлези при новороденото са все още несъвършени, потта вместо да се отдели остава в кожата, което причинява раздразнение на устието им и околната кожа. 

Подсичането наподобява розово-червен обрив по кожата. Понякога се образуват мехурчета пълни с прозрачна течност. Мехурчетата отминават бързо, на тяхно място се образуват корички.

Най-засегнатите участъци кожа от подсичане са гънките – на врата, под мишниците и гънките при слабините. В случай, че състоянието не се овладее зачервяването на кожата продължава по гърдите, кожата, гърба, дупето и бедрата. Ако детето се обвива плътно, подсичането може да обхване цялото му тяло. Често се наслагва бактериална инфекция и кожните промени стават силно мацерирани с гноевидна секреция..

При подсичане дискомфорта за бебето е голям и то е неспокойно и раздразнително

Подсечената кожа изисква поддържане на добра хигиена, за да се избегне  инфектиране с условно-патогенни микрооорганизми. Условно-патогенните микроорганизми естествено се намират по повърхността на кожата на възрастния човек без да му причиняват вреди, тъй като роговият слой не допуса навлизането им в по-вътрешните слоеве. При бебето обаче тези условно-патогенни микроорганизми свободно проникнат дълбоко в кожата. В това число влизат стафилококи, който най-често водят до загнояване на нараняванията на кожата. Особено опасно е възпаляването и загнояването на кожата при тила на бебето.

При положение, че кожата не се инфектира, подсичането се преодолява и отминава бързо.

Как да се справим с подсичането

  1. Регулирайте температурата в стаята на бебето. Тя следва да е не по-висока от 25˚С. Редовно проветрявайте помещението като преди това преместете бебето в друга част на жилището.
  2. Изберете подходящи ежедневни пелени, чийто вътрешен слой е памучен и "диша". Размерът трябва да съответства на големината на бебето.Не използвайте изкуствени материи.
  3. Не обличайте новороденото с прекалено много дрехи. През лятото е достатъчно да е с камизолка и ританки или боди. В по-хладно време се препоръчва долна и горна камизолка с ританки или по-плътно боди. Добре е да имате защитни ръкавички, за да не се драска бебето по лицето.Пазете детето от прегряване .
  4. Редовно сменяйте пелените. Детето трябва да се измива след всяко изхождане с топла вода. Трябва да се подсуши  внимателно. Добре е да се остави за няколко минути преди да се сложи чистата пелена, за да "подиша" кожата.Ограничете максимално използването на мокри кърпички.
  5. Гънките при слабините следва да се обработят с бебешка пудра или подходящ крем. Те не трябва да съдържат ароматни вещества. Препоръчва се възможно най-прост състав за пудрата, а кремът да съдържа цинк. Не сменяйте марката на козметиката, която ползвате ако сте доволни и вашето дете я понася добре.
  6. Приучавайте своевременно детето към тоалетните хигиенни навици и максимално бързо преустановете използването на памперси.
  7. Ако забележите поява на бели връхчета по подсечената кожа, състоянието изискна назначаване на лечение от педиатър.

 

20951_Animiran_baner_Gerber_kvadrat_ok_3

За и против ваксините

Кой е тук

В момента има 22 посетителя в сайта

Вход в системата