image image image image
Противопоказания при имунизациите Противопоказанията за имунизации биват общи и специфични за отделните ваксини. При новородени противопоказанията са отделна група и сроковете на отлагане трябва да се спазват прецизно от ОПЛ.
Вродена луксация на тазобедрената става Вродената луксация на тазобедрената става е едно от най-честите вродени изкълчвания при новородените.  Едностранното или двустранно изкълчване на тазобедрената става се среща  при  2-3 на 1000 новородени и при 15-25% от бебетата, родени в седалищна позиция. Причините за вродената луксация не са напълно изяснени, като само в отделни случаи се установява наследствена обремененост.
Подсичане   Кожата на новороденото е несъвършена и беззащитна и лесно може да се инфектира. Това налага повишено внимание при всеки обрив и възпаление, които създават благоприятни условия за нараняване и инфектиране на кожата.
УртикарияУртикарията или т. нар. копривна треска е алергично заболяване, което се проявява с характерни обриви /уртики/ по кожата. Манифестира се с еритем (зачервяване) , папулоеритемен обрив (с надигане над околната кожа и зачервяване) и сърбеж.

Къпането

shutterstock_8173678

Преди пристъпване към самото къпане, трябва да подготвите всичко, което ще ви е необходимо по време на процедурата.
Преди всичко ще ви е необходимо бебешко корито, чиста пелена (памперс), хавлийка, желателно от мека, добре попиваща влагата материя, памук или памучни тампони, дрехи за детето, а също така и суха равна повърхност, покрита с чиста пелена или чаршафче, където да може да облечете бебето след къпането.
Също така, необходимо е да приготвите средствата за бебешката хигиена, които ще използвате по време на къпането и веднага след него (детски сапун или детски шампоан, масло, крем, зехтин и т.н.).

Водата във ваничката трябва да бъде около 37 градуса, а температурата в помещението, където ще се къпе детето – 22-25 градуса.

За измиване на косичката и главата на детето използвайте специален детски шампоан, особено препоръчително е да използвате шампоан тип “No more tears” ( без сълзи). Такъв шампоан, даже и да попадне в очите, не предизвиква дразнение и няма да изплаши детето. Старайте се да избягвате попадане на сапунена вода на лицето на детето.
Косата на детето не трябва да се мие с шампоан повече от 1-2 пъти в седмицата.

Самият процес на къпане е достатъчно прост.
Оставете детето да попляска известно време във ваната, ако то има желание за това и след това внимателно измийте детето като започнете от горе на долу – шията, гърдите, корема, ръцете и т.н.. Лицето се мие най-накрая с чиста вода. Процедурата по къпане не трябва да е много продължителна, тъй като водата във ваничката може да изстине.

След изкъпването спокойно извадете детето от водата и го поставете на плота. Детето не трябва да се обтрива с хавлийката, защото това може да причини повреждане на кожата и да предизвика в детето неприятни усещания и даже страх. Просто попийте водата с хавлийката и особено внимателно под мишниците, шийката, около лактите, пъпчето, крачетата и всички гънки на кожата.

Тъй като кожата на бебетата има склонност към изсъхване и образуване на корички, препоръчва се тези места (гънки, свивки на кожата и т.н.) да се намазват с бебешки крем ( бебешко олио), който овлажнява кожата и има особено добър ефект веднага след къпане. При намазването, кремът (олиото) трябва добре да попие, за да не възпрепятства естественото дишане на кожата. Най-добре е да използвате за целта преварен чист зехтин, който не се окислява и не създава благоприятна среда за развитие на микроорганизмите.
Често се случва детската кожа да се раздразни – в такива случаи най-добре е раздразненият участък да се намаже със специален детски крем препоръчан от вашия педиатър.

Ако на кожата на вашето дете има обриви, тях следва да ги обработите с детска пудра.
За целта изсипете на дланта си малко пудра и я разпределете по областите с обрив на кожата на детето (не посипвайте с пудра директно върху тялото на детето).
Добрата пудра намалява триенето на кожата в тъканите и поглъща излишната влага, отстранява основните причини за обривите и предотвратява раздразнението.
Имайте предвид, че не трябва да нанасяте голямо количество пудра на тялото на детето, както и не трябва на едни и същи участъци да нанасяте пудра и крем едновременно.

За да почистите нослето и ушите на детето, най-удобно е да използвате специални клечки с памучни тампончета накрая. Тъй като при неумело боравене почистването с тях може да представлява опасност и да нараните детето без да искате, то ги използвайте само за почистване на ушните миди и края на ноздрите .  Най-добре е да използвате бебешки клечки за уши, които са с ограничител и предотвратяват опасността от нараняване на детето.

След баня дайте на детето време да почине малко и да си отдъхне.

 

 

20951_Animiran_baner_Gerber_kvadrat_ok_3

За и против ваксините

Кой е тук

В момента има 28 посетителя в сайта

Вход в системата