image image image image
Противопоказания при имунизациите Противопоказанията за имунизации биват общи и специфични за отделните ваксини. При новородени противопоказанията са отделна група и сроковете на отлагане трябва да се спазват прецизно от ОПЛ.
Вродена луксация на тазобедрената става Вродената луксация на тазобедрената става е едно от най-честите вродени изкълчвания при новородените.  Едностранното или двустранно изкълчване на тазобедрената става се среща  при  2-3 на 1000 новородени и при 15-25% от бебетата, родени в седалищна позиция. Причините за вродената луксация не са напълно изяснени, като само в отделни случаи се установява наследствена обремененост.
Подсичане   Кожата на новороденото е несъвършена и беззащитна и лесно може да се инфектира. Това налага повишено внимание при всеки обрив и възпаление, които създават благоприятни условия за нараняване и инфектиране на кожата.
УртикарияУртикарията или т. нар. копривна треска е алергично заболяване, което се проявява с характерни обриви /уртики/ по кожата. Манифестира се с еритем (зачервяване) , папулоеритемен обрив (с надигане над околната кожа и зачервяване) и сърбеж.

Недоносеното дете

article_4442_thema99

Нормалната бремонност продължава 40 седмици.
Дете, родено преди изтичането на 37-мата седмица се смята за недоносено, а това родено след 42-рата седмица за преносено. Съществуват случаи обаче когато бебето е преносено и въпреки това телесната му маса не съответсвува на вътреутробната възраст.


В практиката всяко дете с телесна маса 1000 грама - 2449 грама и с дължина 35-45 см се нарича недоносено. Колкото по-малка е телесната маса на недоносеното дете при раждане, толкова по-незрял е неговият организъм и по-слаба е неговата пригоденост за условията на извънутробния живот.
Недоносените деца често имат дихателна недостатъчност, а регулацията на телесната им температура е неправилна. В зависимост от телесната маса на детето съществуват три степени на недоносеност:
I-ва степен - с телесна маса от 2000 до 2499 грама;
II-ра степен - с телесна маса от 1500 до 1999 грама;
III-та степен - с телесна маса от 1000 до 1499 грама.

Недоносените деца са видимо по-дребни, имат къси крайници, относително голяма глава и голямо коремче. Кожата им е по-червеникава, суха, набръчкана и през нея прозират подкожните кръвоносни съдове. Мускулният тонус е нисък. По кожата има повече фини косъмчета /лануго/. Детето има старчески вид. Ушните миди са с мек хрущял, още неоформени, и прилепват към главичката. Дишането е повърхностно и неправилно, белите дробове не са достатъчно разгърнати, гласът и плачът са слаби.
Недоносените деца често посиняват /цианозират/, а физиологичната жълтеница при тях е по-силно изразена и преминава за подълго време. Те боледуват много по-често от доносените деца, като са податливи към инфекции, които у тях протичат потежко. Освен това те по-често боледуват от анемии и рахит.
Отглеждането на недоносено дете веднага след раждането става в специално отделение за недоносени деца. Бебето се поставя в кувьоз от прозрачна пластмаса, осигуряващ постоянна температура, приток на въздух с по-голямо съдържание на кислород и с необходимата влажност. Храненето се извършва също вътре в кувьоза със специална сонда.
Отглеждането в домашни условия е възможно едва когато бебето достигне телесна маса 2500 грама. Храносмилателната система на недоносеното дете е все още незряла, затова то трябва да се кърми на всеки два часа, по 8-9 пъти в денонощие. При кърмене трябва да се проявява повече настоятелност и упоритост от страна на майката, за да се накара бебето да суче.
Една от причините за раждане на недоносени деца е възрастта на родилката жени под 18-20 годишна възраст много по-често раждат недоносени деца.
Друга важна причина е повтарящи се преди това аборти. Особено важно значение има токсикозата на бременността, която протича с упорити повръщания, засягане на бъбречната функция и протеинурия, с повишено артериално налягане. Това заболяване на бременната може да доведе до преждевременно раждане на малък плод.
Близнаците също се раждат недоносени, поради преждевременно започване на родова дейност. Воденето на полов живот през последните месеци на бременността също може да бъде причина за раждане на недоносено дете. Жени-пушачки, както и такива, които консумират алкохол по време на бременност, раждат по-често по-дребни и недоносени деца. За всички въпроси свързани с отглеждането на недоносено дете се консултирайте с вашия педиатър.

 

20951_Animiran_baner_Gerber_kvadrat_ok_3

За и против ваксините

Кой е тук

В момента има 54 посетителя и 1 потребител в сайта

Вход в системата