image image image image
Противопоказания при имунизациите Противопоказанията за имунизации биват общи и специфични за отделните ваксини. При новородени противопоказанията са отделна група и сроковете на отлагане трябва да се спазват прецизно от ОПЛ.
Вродена луксация на тазобедрената става Вродената луксация на тазобедрената става е едно от най-честите вродени изкълчвания при новородените.  Едностранното или двустранно изкълчване на тазобедрената става се среща  при  2-3 на 1000 новородени и при 15-25% от бебетата, родени в седалищна позиция. Причините за вродената луксация не са напълно изяснени, като само в отделни случаи се установява наследствена обремененост.
Подсичане   Кожата на новороденото е несъвършена и беззащитна и лесно може да се инфектира. Това налага повишено внимание при всеки обрив и възпаление, които създават благоприятни условия за нараняване и инфектиране на кожата.
УртикарияУртикарията или т. нар. копривна треска е алергично заболяване, което се проявява с характерни обриви /уртики/ по кожата. Манифестира се с еритем (зачервяване) , папулоеритемен обрив (с надигане над околната кожа и зачервяване) и сърбеж.

Всичко за кърменето

 

Подготовка за кърмене:психическа и физическа

У нас не се прави почти нищо, за да се подготви жената за кърмене.
Много млади жени практически никога не са виждали как майка кърми своето бебе, но пък всички добре познаваме алтернативата – изкуственото хранене.

От детство сме свикнали с вида на бебе, лапнало бутилка или биберон-залъгалка, докато видът на кърмеща майка ни смущава, макар това да е най-естественото нещо на света. Докато в родилния дом кърмят почти всички родилки, по-голямата част от тях скоро след изписването се отказват и преминават на смесено, а после – изцяло на изкуствено хранене. Това е така не защото те нямат желание да кърмят бебетата си, но защото не знаят как да го направят правилно. Резултатът е разранени зърна, болки в гърдите, недостиг на мляко и перманентна умора – неща, които с малко усилия и следване на няколко лесни стъпки биха могли да бъдат преодоляни с лекота.

В страната ни децата на изкуствено хранене са между 85 и 95 %. Според последните проучвания на лекари и според СЗО неспособността за лактация се среща много рядко, а 97% от жените са способни да кърмят, тоест от 100 деца 97 могат да бъдат успешно кърмени от майките си, ако те следват няколко прости правила и имат психологическата нагласа за това. И не само това – мляко могат да произвеждат не само жени на преклонна възраст, но и жени, които изобщо не са раждали, колкото и парадоксално да звучи. Подготовката за кърмене е от голямо значение – добрата подготовка допринася за успешното кърмене на бебето. Мотивираната майка често има много по-голям успех и сполучва да кърми правилно и дълго време независимо от препятствията, които може да срещне по пътя си. Подготовката се състои от две части – психическа и физическа.

Психическата подготовка е по-важната от двете, тъй като майката, решена да кърми на всяка цена, е готова да преодолее всякакви трудности, които биха могли да й се изпречат по пътя, водещ към успешното кърмене. Тази подготовка често се подценява, но по-късно ще я оцените по достойнство.

Психическа подготовка

Психическата подготовка се състои от няколко много прости стъпки:

-Обградете се с приятелки, роднини и познати жени, които са кърмили успешно поне няколко месеца (за предпочитане повече), и които имат положителни емоции, свързани с кърменето.

-Избягвайте приятелки или роднини, които не са успели да кърмят (или поне по никакъв начин не се впускайте в разговори за кърменето). Те често имат извинения, които на пръв поглед звучат логично, и най-често са “Нямах мляко”, “Гърдите толкова ме боляха, че се отказах”, “Бебето не харесваше кърмата ми”.
Ако се задълбае в проблема, най-често се оказва, че тези жени дълбоко в себе си са имали резерви относно кърменето и вероятно не са смятали, че то е толкова необходимо или пък просто не са знаели как да се справят с проблема и не е имало кой да им даде адекватен съвет, който да им помогне да го преодолеят и да продължат успешно да кърмят. Ако нямате такива познати жени, потърсете клубове на млади майки или сайтове за майки в Интернет – там обезателно ще намерите поне няколко кърмещи майки.

-Избягвайте да слушате съвети относно кърменето от жени, за които знаете, че не са имали успешен опит с кърменето. Такива съвети често макар и добронамерени, са съвъшено погрешни и могат да ви създадат проблеми, вместо да ви помогнат. Ако имате нужда от съвет, се обърнете към педиатър, или говорете с майка, която е кърмила успешно.

-Не купувайте предварително бутилки, биберони, залъгалки, изкуствени млека, нито нищо, свързано с изкуственото хранене. Това може да създаде у вас нагласата, че кърменето може да не ви се удаде. Рафтовете в детските магазини са пълни с пособия за изкуствено хранене и ако все пак се наложи, за един час можете да купите всичко, което ви е необходимо. По-добре си пригответе подложки за сутиена за кърмене, възглавница, на която да се подпирате по време на храненията, нощница или пижама с удобно деколте – това ще ви настрои положително и ще ви даде увереността, че кърменето ви ще бъде успешно.

-Ако имате приятелки, които кърмят, стремете се да сте по-често около тях. Свикнете с вида на кърмеща майка и на естествено хранещо се бебе. Нека тази картина престане да ви смущава, трябва да започнете да я виждате като нещо нормално. Говорете с тях за кърменето, ако то им носи положителни емоции – така и вие ще се настроите положително.

-Заедно с бъдещия татко четете литература за кърменето или посещавайте курсове за бременни, където има занятия за кърменето. Макар много мъже да виждат кърменето като женска работа, която е изцяло отговорност на майката, това не е така. Ако таткото е информиран, може да ви окаже подкрепа и много да ви помогне. Той ще ви дава съвети в трудни моменти, когато чувате противоречиви мнения от околните или възникне някакъв проблем с кърменето и ще ви подкрепя както морално, така и физически, като поема част от вашите задължения по дома и грижите за по-големи деца. Ако бащата е позитивно настроен и начетен, ще ви оказва голяма подкрепа – вие инстинктивно ще усещате, че той е до вас не само в буквалния смисъл.


Физическа подготовка

Подготовката на гърдите за кърмене също е важна част от предродилната подготовка на майката и допринася за успешното кърмене. С добра подготовка и правилно слагане на бебето на гърдата ще избегнете разранените зърна, рагадите и болките в гърдите. Днес все повече специалисти се изказват против твърде активната подготовка, тъй като тя може да доведе до преждевременни контракции, да разрани чувствителните зърна или да ги изсуши прекомерно. Лекарите по света казват, че тъй като кърменето е заложено в природата на човека и това е естественото предназначение на женските гърди, ако се провежда правилно, не би трябвало да боли или да е неприятно.

Една по-умерена подготовка на гърдите, която е безвредна за бебето, което носите, но е полезна и дава добри резултати, включва:

-Въздушни бани на голите гърди.
Ако се комбинират с умерено и разумно излагане на слънце, в гърдите се събира витамин Д, който бебето ви ще поеме с кърмата, когато се роди. Достатъчно е дори бледото зимно слънце.

-Контрастни душове по време на ежедневната ви баня – с кръгови движения облейте няколко пъти гърдите, като редувате топла и студена (но не ледена) вода, стига да ви понася. Контрастните душове са полезни и за цялото тяло.

-Ходете без сутиен – по този начин без усилия от ваша страна зърната се закаляват при допира до дрехите ви.

-Ако не обичате да ходите без сутиен или размерът на бюста ви не ви позволява, изрежете дупки в него така, че ареолите на гърдите да не са покрити. Така бюстът се подкрепя от бельото, но зърната са открити и се допират в дрехите. Това е много ефикасно и против хлътнали или плоски зърна – нежният, но постоянен натиск, който изрязаният сутиен упражнява върху ареолите, кара зърната постепенно да изскочат навън. При неколкоседмично носене те ще се коригират и ще останат изхвръкнали.

-Нежен масаж с ръце или ако кожата ви е суха и чувствителна – с ланолин, предназначен за кърмачки, няколко седмици преди раждането. Ареолите и зърната ще станат меки и еластични и няма да се травмират при сученето.

-Обтриването на гърдите с груба хавлия или вълнен плат, което се препоръчваше доскоро, може не само да претрие нежната кожа на бюста, но и да доведе до преждевременни контракции, предизвикани от прекаленото стимулиране на гърдите. Също така обтриването вече не се препоръчва от лекарите и консултантите по кърмене, тъй като така се изтрива смазката, която гърдите произвеждат по време на бременността и кърменето и която обикновено е достатъчна, да ги предпази по време на сучене.

-Мазането на деколтето с емулсии и кремове, в които се съдържа спирт, могат да доведат до прекомерно изсушаване на кожата, която впоследствие след започването на кърменето може да се нацепи и да стане много болезнена. Единственото, което можете да използвате, са млека и лосиони за тяло, които обаче не се нанасят върху ареолите и зърната – в тези зони се употребява само чист ланолин за кърмачки, ако има нужда от това. Ако все пак зърната ви са много сухи, трябва да се консултирате с дерматолог, като изрично го предупредите, че кърмите (или ще кърмите), за да избере правилно лекарството, което ще ви изпише.

-Ако имате плоски или хлътнали зърна, добре е подготовката им да започне още преди бременността, но ако сте нямали тази възможност, за няколко седмици можете да ги коригирате – докато сте бременна или дори след раждането. Плоските или хлътналите зърна могат донякъде да затруднят захапването на гърдата за бебето, но в никакъв случай не пречат на успешното кърмене. Доскоро се смяташе, че бебето не може да суче от зърна, които не са щръкнали и някои лекари дори направо препоръчваха на майки с плоски или хлътнали зърна дори да не опитват да кърмят, а направо да захранват бебето с изкуствено мляко. Това е съвсем излишно. Последните изследвания показват, че бебето суче гърдата, а не зърното – то служи само като пътеводител и място, откъдето тече млякото. Така че не се тревожете излишно – зърната ви съвсем не са пречка за доброто кърмене.

-Няколкоседмично носене на гръдни щитове ще ви помогнат. Те са два пластмасови купола, които се слагат един върху друг на гърдата. Долният е с отвор, в който се разполага ареолата, а горният предпазва нежното зърно от претриване. Чрез натиск зърното изскача. Ако се носят след раждането, гръдните щитове имат и още една функция – зърното се проветрява постоянно, което е добра профилактика срещу разраняване, а горният купол събира изтеклото мляко. Тези приспособления можете да намерите в аптеките. Но дори да не успеете, не бива да се отказвате от кърменето.

-Слагайте често бебето на гърдата, като следите да захапва правилно гърдата и поне 2-3 сантиметра от ареолата да влизат в устата му. Бебето трябва да е обърнато с лице към гърдата и коремчето му да е допряно до вашия корем. Брадичката му трябва да е под зърното, а нослето почти да докосва гърдата. С правилно поставяне на гърдата и често кърмене под напрежението, което сукането на бебето оказва върху гърдата, зърната скоро ще изскочат трайно.

Най-честите въпроси и отговори за кърменето

Почти всички кърмещи майки се тревожат по едно или друго време дали бебетата им получават достатъчно мляко. Тъй като не можем да измерим приема на майчино мляко така, както се мери изкуственото мляко, не е лесно да сме несигурни дали произведеното мляко е достатъчно. “Усещането”, че кърмата е недостатъчна е най-честата причина, поради която майките отбиват рано бебетата си или въвеждат рано твърди храни и добавки. Макар че наистина има много малък процент жени, които не могат да произведат достатъчно мляко независимо какво правят, това е много рядко.

Първото нещо, което трябва да се направи, е да се определи дали наистина производството ви на мляко е наистина малко или не. Някои майки имат нереалистични очаквания и чувстват, че ако бебето им не е на три часов график или не спи през нощта на възраст шест седмици, те сигурно нямат достатъчно мляко. Има тенденция кърмачката да обвинява за всичко кърмата си – например, ако бебето ви връща мляко или има газове, трябва да е нещо, което сте яла... ако има ден, в който яде по-често от обикновено, трябва да е, защото нямате достатъчно мляко... Внимавайте да не добиете навик да отдавате всичко, което бебето ви прави, на кърменето. Всички бебета, изкуствено или естествено хранени, имат спокойни, лесни и нервни дни.

ВАЖНО!- Въпреки ,че „лежащата” позиция се среща в някои помагала и брошури за кърменето и често се споменава от акушерки и консутанти- НИКОГА НЕ КЪРМЕТЕ В ЛЕГНАЛО ПОЛОЖЕНИЕ!-Риска да се отпуснете, да заспите и да задушите детето си е реален.

 

Често майките се тревожат за количеството мляко, ако:


Бебето суче често, или изглежда гладно скоро след като е хранено
Помнете, че е нормално за бебетата да ядат често. Те имат силна нужда да сучат и обичат да бъдат гушкани. Кърмата се усвоява по-бързо от изкуственото мляко, така че кърмените бебета са склонни да ядат по-често. Сучене 10-12 пъти или повече за 24 часа не е необичайно. Всъщност консултантите по кърмене, се притесняват много повече за бебе, което спи дълги периоди от време, отколкото за бебе, което иска да суче “през цялото време”. Бум в растежа често се наблюдава около 10 дена до 2 седмици, на 3 седмици, на 6 седмици, на 3 месеца, и отново на 6 месеца. Бебето ви ще иска да суче по-често през това време на бърз растеж и няма да изглежда задоволено. След като сучат на поискване няколко дена, повечето бебета постигат равновесие и се връщат към старите се схеми на хранене. Също така, много бебета се хранят “с натрупване” вечер преди лягане. Това е нормално поведение за кърмени бебета. Изкуствено хранените бебета също имат период на нервничене вечер, но техните майки нямат вграден в себе си начин да ги утешат, затова те плачат повече.

•   Бебето прекарва по-малко време на гърдата (може би 5-10 минути вместо 15-20), яде само от едната гърда, вместо и от двете на едно кърмене, или гърдите ви са по-меки и не текат толкова много, както в първите седмици на кърменето
Тези промени са нормални и просто означават, че тялото ви е нагодило производството на мляко, за да посреща нуждите на бебето ви.

•   Сравнявате начина на сучене на бебето си, наддаване на тегло или навици на сън с бебетата на други, или дори с предишното си бебе
Помнете, че всяко бебе е индивид и едни и същи правила не важат за всички така, както и едни и същи правила не важат за изкуствено хранените и кърмените бебета.
За да определите дали наистина имате нужда да увеличите производството си на мляко, направете „пробно кърмене”: претегляте прецизно детето преди и след кърмене и сравнявате приетото количество с нормите за възраста. Не разчитайте на един резултат, а вземете средна стойност от поне три измервания.


Следните фактори могат да допринесат за недостатъчно количество          мляко:

•   Няма достатъчно стимулация чрез сукане
Сънливо бебе или такова с жълтеница може да не суче достатъчно силно, за да изпразва гърдите ви достатъчно. Дори бебе, което суче достатъчно често, може да не ви стимулира достатъчно, ако суче слабо или неефективно.

•   Ако сте разделени от бебето си, или ако схемата на хранене е твърде строга, могат да попречат на системата на търсене и предлагане на мляко
Честото кърмене често е най-добрият начин да увеличите количеството кърма.

•   Ограничаването на времето, което бебето прекарва на гърдата може да кара бебето ви да поема повече от нискокалоричното начално мляко и по-малко от по-хранителното крайно мляко .
Обикновено бебетата имат нужда да прекарват около 20-45 минути в сучене през периода си на новородени, за да получат достатъчно мляко. Предлагайте и двете гърди на едно хранене през ранните седмици, за да получите достатъчно стимулация. Макар че някои бебета получават достатъчно мляко от едната гърда и то след като са сукали само няколко минути, обикновено това става след като производството на мляко е добре установено, а не през първите етапи на кърменето.

•   Ако сте болна или под голям стрес, количеството ви мляко може да е малко
Хормонален дисбаланс като заболяване на щитовидната жлеза или на хипофизата или неизхвърлени парчета от плацентата могат да предизвикат проблеми. Много майки откриват, че кърмата им намалява, когато са настинали или когато се върнат на работа.

•   Редовното използване на бутилки с изкуствено мляко или биберон-залъгалка може да намали кърмата ви
Бебетата, които са сити от изкуственото мляко, ще сучат по-рядко, а някои бебета са готови да задоволят нуждите си от сукане с биберона-залъгалка, вместо да прекарват време на гърдата. Ако трябва да дохранвате с изкуствено мляко, опитайте да се цедите след хранене, за да осигурите на гърдите си допълнителна стимулация. Ако използвате биберон-залъгалка, уверете се, че той не се ползва, за да задоволи нуждата от ядене. Запомнете , че за вашето дете е много по-лесно да суче от биберон и ранното му поднасяне е една от основните причини то да откаже гърдата.

•   Ако зърната ви са много разранени, болката може да потисне рефлекса на потичане, а също може да сте склонни да отлагате храненето, защото ви е толкова неприятно.
Често внимателното позициониране на бебето за кърмене разрешава проблема.

•   Предишна операция на гърдите може да е причина за малко количество мляко
Винаги, когато сте претърпели операция на гърдите, има риск от проблеми с кърменето, особено ако млечните канали са били увредени. Като цяло, протезите за уголемяване на бюста или биопсиите на гърдите причиняват по-малко проблеми от операция за намаляване на бюста.

•   Приемането на комбинирани хапчета за контрацепция (тези, които съдържат естроген и прогестерон) и забременяване по време на кърмене могат да увеличат нивото ви на хормони и да намалят производството на мляко .
Твърде много цигари или приемане на определени медикаменти също може да засегне количеството кърма по злополучен начин


Ако производството ви на мляко е малко, ето някои предложения как да го увеличите:

•   Следете теглото на бебето си често, особено през ранните дни и седмици
Общо взето, колкото по-дълго време количеството кърма е било недостатъчно, толкова повече време ще отнеме да се възстанови наново. Потърсете помощ рано, преди наддаването на тегло да стане голям проблем.

•   Грижете се за себе си
Опитайте се да ядете добре и да приемате достатъчно течности. Няма нужда да се наливате – ако пиете достатъчно, за да бъде урината ви светла и не сте запечена, тогава вероятно приемате достатъчно. Пийте, колкото сте жадна, обикновено 6-8 чаши на ден. Диетата ви не трябва да е перфектна, но трябва да ядете достатъчно, за да се предпазите от това да сте уморена през цялото време. Лесно е да бъдете толкова погълнати от грижите по бебето, че да забравите да ядете и пиете достатъчно. Не се опитвайте да пазите диета, докато кърмите, особено в началото, когато установявате производството на мляко. Нуждаете се минимум от 1800 калории всеки ден, докато кърмите и ако ядете висококачествени храни и ограничите мазнините и сладкото, обикновено ще отслабнете по-лесно от майка, която храни бебето си изкуствено, дори без да се ограничавате.

•   Кърмете често и толкова дълго, колкото бебето ви иска
Опитайте се да го кърмите минимум 8 пъти за едно денонощие, а и повече, ако е възможно. Процеса на кърмене стимулира производството на кърма.

•   Предлагайте и двете гърди на едно хранене
Опитайте “кърмене със смени”. Наблюдавайте бебето, докато суче. То ще суче силно няколко минути, после ще започне да забавя и да преглъща по-нарядко. Може да продължи да суче това мързеливо сучене дълго време, а после е твърде уморено, за да яде от другата гърда, когато се опитате да го сложите на другата страна. Опитайте се да сменяте гърдата веднага, щом сукането се забави, дори това да е станало само след няколко минути. Направете същото с другата гърда, докато сте предложили всяка гърда по два пъти и тогава го оставете да суче толкова дълго, колкото иска. Това кърмене със смени ще осигури прием на повече от висококалоричното крайно мляко, като в същото време ще осигури достатъчно стимулация и на двете гърди.

•   Опитайте се нежно да масажирате гърдата, докато кърмите
Това може да помогне на богатото, висококалорично крайно мляко да тече по-ефикасно.

•   Убедете се, че използвате правилна техника за кърмене
Проверете начина, по който го слагате на гърдата, за да се уверите, че я захапва правилно. Ако ареолата не е надълбоко в устата на бебето, то може да не успява да притиска млечните синуси ефективно, за да отделят млякото.

•   Избягвайте бутилки (ако е възможно) и биберон-залъгалка
Вие искате нуждите за сукане на бебето ви да се удовлетворяват на гърдата. Ако бебето ви има нужда от дохранване, опитайте се да използвате чаша, спринцовка, система за хранене с маркуче или лъжичка, особено в самото начало (бебета на възраст под 2 седмици). Това е много по-малка грижа при по-големите бебета, които вероятно ще имат много по-малък проблем да превключват между бутилката и гърдата. Незабравяйте, че сукането от биберон е по-лесно за бебето.

•   Ако искате да увеличите производството на мляко бързо, обмислете дали да вземете помпа за кърма с добро качество
Най-добрият начин да увеличите кърмата си, е да изпомпвате и двете гърди по 5-10 минути, след като сте кърмили бебето си или поне 8 пъти за 24 часа. Опитайте се да нагласите помпата на максимум, освен ако зърната ви не са много разранени. Повечето помпи работят по-добре, когато засмукването им е нагласено на по-висока степен. Минимумът е подобен на сукането на бебето насън към края на храненето, а максимумът е като енергичното сукане през първите няколко минути на храненето.

•   Има някои хранителни добавки, а също и лекарства, които могат да увеличат кърмата ви
Преди да използвате което и да е от тях, е важно да се уверите, че няма проблеми като болест при бебето или майката. Много билкови добавки са били използвани много години, за да увеличат продукцията на млякото, като най-популярните са Магарешки бодил и Малина. Бирената мая (съдържа витамини В) е друго често предписвано лечение за малко производство на мляко.
Никога не предприемайте самолечение а се консултирайте с лекар!

•   Най-важното нещо, което трябва да обмислите, когато става дума за дете, което не наддава добре, е здравето на бебето ви
Трябва да работите отблизо с неговия доктор и да следите внимателно теглото му. Често е необходимо дохранване с изкуствено мляко докато работите над увеличаване на кърмата си. Недейте има чувство, че изкуственото мляко е "целувката на смъртта" за кърменето. Често дохранването с изкуствено мляко е точно онова, от което се нуждаете, за да наддаде бебето на тегло бързо, за да може да суче по-енергично и ефективно. Попитайте доктора си кое изкуствено мляко препоръчва и го дайте на бебето си както можете. Ако храненето със спринцовка, чашка или лъжичка работи при вас, това е чудесно. Все пак, понякога храненето с бутилка е най-ефикасният начин да дадете мляко на бебе, и това е, което е най-важно. Много бебета превключват между гърдата и бутилката без проблеми и ако се получи объркване на зърното, можете тогава да се справите с него. Щом бебето ви наддава достатъчно на тегло, можете отново да се върнете към изключителното кърмене от гърда. Не се страхувайте да използвате бутилка или да дохранвате с изкуствено мляко, ако това върши работа за вас и бебето ви.

•   Ако сте една от онези жени, които попадат в малката група, която не може да произведе достатъчно мляко, независимо какво прави, винаги можете да комбинирате кърменето и дохранването с изкуствено мляко
Всяко количество кърма, което бебето ви получава, му носи хранителни и имунологични ползи, и специалната близост, която чувствате, докато кърмите бебето си, не зависимо от това, колко пъти на ден суче то.

 

Как  кърмата защитава вашето дете:


Някои от молекулите и клетките в кърмата активно помагат на бебетата да се справят с инфекциите.Лекарите отдавна знаят, че кърмените бебета по-рядко развиват инфекции отколкото бебетата, хранени с адаптирано мляко  не просто защото млякото, набавяно директно от гърдата, е чисто от бактерии. Адаптираните млека, които често трябва да се смесват с вода и поставят в шишетa, лесно могат да се заразят. Въпреки това дори бебета хранени със стерилизирано адаптирано мляко страдат повече от менингити и инфекции на стомаха, ухото, дихателната и пикочовата система отколкото кърмачетата.

Оказва се обаче, че причината за това се дължи на факта, че майчиното мляко активно помага на новородените да избягват болестите по много различни нaчини. Тази помощ е особено полезна през първите няколко месеца от живота им, когато бебетата често не могат да произведат ефективен имунен отговор на чуждите организми. И въпреки че не е обичайно за повечето индустриални култури, УНИЦЕФ и Световната Здравна Организация съветват кърменето да продължи “до две години и отгоре.” В действителност иммуният отговор на детския организъм не достига пълната си сила до около пет годишна възраст.

Всички човешки бебета получават известна предварителна подготовка още преди раждането. През бременността майката предава антитела на плода през плацентата. Тези протеини циркулират в кръвта на бебето седмици и месеци след раждането, неутрализирайки микробите или маркирайи ги за унищожение от фагоцитите – имунни клетки, поглъщащи и разграждащи бактерии, вируси и клетъчни остатъци. Но кърмените бебета получават и допълнителна защита от антителата, имунните клетки и други протеини в кърмата.

Веднъж погълнати, тези молекули и клетки помагат за възпрепятстване проникването на микроорганизмите в телесните тъкани. Някои от молекулите се прикрепят към микробите в кухините (лумена) на стомашно-чревния тракт. По този начин те ги блокират и не им позволяват да се прикрепят и да преминават през мукозата – клетъчния слой, известен също като епителиум, покриващ храносимлателния тракт и други телесни кухини. Други молекули намаляват притока на определени минерали и витамини, които са нужни за оцеляването на вредните бактерии в храносмилателния тракт. Една част от имунните клетки в кърмата са фагоцити, които атакуват микробите директно. Друга част произвеждат химични вещества, подсилващи собствения имунен отговор на бебето.

Нито едно адаптирано мляко не садържа антитела срещу инфекциозни приченители.


Антитела в кърмата

Антителата, наричани също имуноглобулини, съществуват в пет основни форми, означавани като  IgG (имуноглобулин G), IgA, IgM, IgD и IgE. Всичките са открити в човешкото мляко, но в най-голямо изобилие е наличен IgA и по-специално формата му, позната като секреторен IgA, която се намира в големи количества в стомаха и дихателната система при възрастните. Тези антитела се състоят от две съединени молекули IgA и така наречения секреторен компонент, който изглежда предпазва молекулите на антителата от разграждане, причинено от стомашната киселина и храносмилателните ензими в стомаха и червата. Изкуствено хранените бебета имат съвсем малко средства за борба с погълнатите патогени преди да почнат да произвеждат собствен IgA, което обикновено става няколко седмици и дори месеци след раждането.

Полезността на молекулите на секреторния IgA, предадени на сучещото дете, надхвърля способността им да се прикрепят към микроорганизмите и така да ги държат далеч от телесните тъкани. Първо, колекцията от антитела, предавани на детето, е насочена точно срещу патогените в непосредственото му обкръжение. Майката синтезира антитела, когато поглъща, вдишва или влиза в контакт с определен болестотворен агент. Всяко антитяло, което тя произвежда, е специално предназначено за този агент, т.е. то се прикрепя към единствен протеин (или антиген) на агента и няма да губи време в атаки на неподходящи субстанции. И понеже майката произвежда антитела само за патогени в нейното обкръжение, бебето получава най-нужната му защита – срещу инфекциозните агенти, които е най-вероятно да срещне през първите седмици от живота си.

Второ, антителата, предадени на детето, игнорират полезните бактерии, които нормално се намират в стомаха. Тази флора служи за възпрепятстване растежа на вредните организми, осигурявайки по този начин допълнителна устойчивост. Изследователите още нямат обяснение как майчината имунна система знае да изработва антитела само срещу патогените, но не и срещу нормалните бактерии. Какъвто и да е този процес обаче, той благоприятства установяването на “добри бактерии” в бебешкия стомах.

Молекулите на секреторния IgA предпазват бебето по още един начин – за разлика от повечето други антитела, те предотвратяват болестта без да предизвикват възпаление – процес, при който различни химични вещества унищожават микробите, но потенциално засягат и здрави тъкани. В развиващия се стомах на бебето мукозната мембрана е изключително деликатна и  по-голямо количество от тези химични вещества могат да нанесат значителни вреди. Интересното е, че секреторният IgA вероятно предпазва мукозни повърхнини и извън стомаха. В много страни, особено в Средния Изток, западна Южна Америка и северна Африка, жените слагат кърма в очите на бебетата си при очни инфекции. Не знам дали този лек изобщо е тестван научно, но има теоретични основания да се вярва, че би действал. Вероятно действа поне в някои случаи, иначе тази практика би отмряла.
Изобилие от полезни молекули

Освен секреторния IgA, още няколко молекули в човешкото мляко възпрепятстват прикрепянето на микробите към мукозните повърхности. Олигозахаридите, които са прости вериги от захари, често съдържат части, приличащи на входните точки, през които бактериите получават достъп в клетките, обвиващи чревния тракт. По този начин тези захари могат да “улавят” бактерии, формирайки безопасни комплекси, които бебето изхвърля. В допълнение човешкото мляко съдържа големи молекули наречени муцини, които съдържат доста протеини и карбохидрати. Те също могат да се свързват към бактерии и вируси и да ги елиминират от тялото.

Молекулите в кърмата имат и други полезни функции. Например всяка молекула от протеина лактоферин може да се свърже с два атома желязо. Понеже много патогенни бактерии виреят върху желязо, лактоферинът прекратява разпространението им, правейки желязото недостъпно за тях. Той е особено ефективен в блокирането пролиферацията на организми, често причиняващи сериозни заболявания у бебетата, включително Staphylococcus aureus. Лактоферинът също разстройва процеса, чрез който бактериите усвояват карбохидратите, ограничавайки и по този начин растежа им. Също така се свързва към витамин B12, лишавайки микроорганизмите от него. Бифидус факторът в кърмата, отдавна известен като повишаващ резистентността към болести, подпомага растежа на полезния организъм  Lactobacillus bifidus. Свободните мастни киселини в майчиното мляко могат да повреждат мембраните на капсулираните вируси (напр. варицелата), които представляват пакети генетичен материал, затворени в протеинова обвивка. Интерферонът, намиращ се предимно в коластрата – оскъдното, понякога жълтеникаво мляко, произвеждано от майката през първите няколко дни след раждането – също има висока антивирусна активност. Фибронектинът, намиращ се в големи количества пак в коластрата, може да прави определени фагоцити по-агресивни, така че да поглъщат микроби дори и когато последните не са разпознати от никое антитяло. Както и секреторният IgA, фибронектинът минимизира възпаленията, а явно помага и за възстановяването на увредени от възпаление тъкани.
Клетъчна защита

Имунните клетки също са в изобилие в кърмата. Това са белите кръвни телца, или левкоцитите, които се борят с инфекциите и активират допълнителни защитни механизми. Най-внушително количество от тях се намира в коластрата. Повечето клетки са неутрофили - тип фагоцити, които нормално циркулират в кръвта. Някои факти сочат, че неутрофилите продължават да действат като фагоцити в бебешкия стомах. Обаче са по-слабо агресивни от неутрофилите в кръвта и на практика изчезват от кърмата шест седмици след раждането, така че вероятно изпълняват и друга функция, като например предпазване на гърдите от инфекции.

Други обичайни левкоцити в майчиното мляко са макрофагите, които са фагоцити като неутрофилите и изпълняват допълнително още няколко защитни функции. Макрофагите съставляват 40% от всички левкоцити в коластрата. Те са далеч по-активни от неутрофилите в млякото. Скорошни експерименти сочат, че са по-подвижни от макрофагите в кръвта. Освен, че са фагоцити, макрофагите в кърмата произвеждат лизозим, увеличавайки съдържанието му в бебешкия стомашно-чревен тракт. Лизозимът е ензим, който унищожава бактериите, разрушавайки клетъчните им стени. В допълнение макрофагите в храносмилателния тракт могат да активират лимфоцитите в действие срещу нашествениците.

Лимфоцитите съставляват 10 % от белите кръвни телца в кърмата. Около 20 % от тях са B-лимфоцити, които произвеждат антитела; останалите са Т-лимфоцити, които убиват заразените клетки директно или изпращат химични послания, мобилизиращи други компоненти на имунната система. Лимфоцитите в млякото изглежда се държат различно от тези в кръвта. Намиращите се в млякото, например, се размножават при наличие на Ешерихия коли – бактерия, която може да причини животозастрашаваща болест у бебетата,  но реагират доста по-слабо от лимфоцитите в кръвта на не толкова опасни за детето агенти. Лимфоцитите в млякото произвеждат и няколко химични вещества, включително гама-интерферон, фактор поддтискащ миграцията и моноцитен хемотатктичн фактор, които могат да засилят имунния отговор на детето.
Допълнителни ползи

Някои изследвания показват, че определени фактори в майчиното мляко могат да подпомогнат  детската имунна система да съзрее по-бързо отколкото ако детето е хранено изкуствено. Например кърмените бебета произвеждат по-високи нива на антитела в отговор на имунизации. Също така определени хормони в кърмата (като кортизол) и по-малки протеини (включително факторът епидермален растеж, факторът растеж на нервите, инсулиноподобен фактор на растежа и соматомедин С) спомагат за затварянето на пробиви в мукозната обвивка в стомашно-чревния тракт на новороденото, правейки я относително непропускаема за нежелани патогени и други потенциално вредни агенти. Изследвания върху животни са демонстрирали, че следродовото развитие на чревния тракт е по-бързо при животни, хранени с майчиното им мляко. А животни, които получават също и коластра, съдържаща най-високата концентрация на фактора епидермален растеж, съзряват дори още по-бързо.

Други неизвестни съставки в човешкото мляко явно стимулират собственото производство на секреторен IgA, лактоферин и лизозим в бебешкия организъм. И трите вида молекули се откриват в по-големи количества в урината на кърмачетата отколкото на изкуствено хранените бебета. Все пак кърмачетата не могат да абсорбират тези молекули от майчиното мляко в стомаха си. Вероятно молекулите се произвеждат в мукозата на пикочовата система на бебетата. С друи думи, изглежда че кърменето предизвиква локална имунна защита в пикочовата система.

В подкрепа на тази идея, скорошни клинични изследвания демонстрират, че кърменото дете има понижен риск от придобиване инфекции на пикочовия тракт. И накрая – някои факти също дават основание да се предположи, че неизвестен фактор в кърмата кара кърмачето да произвежда повече собствен фибронектин, отколкото изкуствено храненото бебе.

Гореизложеното потвърждава факта, че кърмата наистина е забележителен флуид, снабдяващ бебетата с нещо повече от храна. Тя ги пази от инфекции докато те започнат сами да се пазят. Никое адаптирано мляко не може да замени по състав кърмата!

 

Никога не предприемайте дохранване без да направите поне три пробни кърмения в различни дни(детето се тегли с дрехите преди и след кърмене и се вижда точно какво количество е приело)

Други предимства на кърмата

1. Хранителните вещества са в оптимално количество и отношение (предпазват от хипотрофия и затлъстяване) идеално пригодени за нуждите на нороденотодите . Налични са всички незаменими мастни киселини и аминокиселини.

2. Важен психологичен момент: Ранен контакт майка-дете.

3. Кърмата е стерилна. Минимален риск от хранителни инфекции.

4. Кърмата садържа стимолиращи фактори върху стомашно чревния тракт- Лактоза, Бифидугенни фактори и др. Подържа кисело рН на изпражненията и намаля риска от подсичане.

5. При кърмене се стимулира секрецията на Окситоцин. Този хормон способсва за по-бързото обратно развитие на матката, което с увеличeния разход на енергия допринася за по-бързо възвръщане на нормалните килаграми на майката.

6. Пролактина подтиска секрецията на гонадотропните хормони- Конрацептивно дийствие.

7. Кърмелите жени заболяват много по-рядко от рак на гърдата.

8. Кърмата е налице по всяко време и е в подходяща температура.

9.Кърмата е безплатна.

 20951_Animiran_baner_Gerber_kvadrat_ok_3

За и против ваксините

Кой е тук

В момента има 49 посетителя и 1 потребител в сайта

Вход в системата