image image image image
Противопоказания при имунизациите Противопоказанията за имунизации биват общи и специфични за отделните ваксини. При новородени противопоказанията са отделна група и сроковете на отлагане трябва да се спазват прецизно от ОПЛ.
Вродена луксация на тазобедрената става Вродената луксация на тазобедрената става е едно от най-честите вродени изкълчвания при новородените.  Едностранното или двустранно изкълчване на тазобедрената става се среща  при  2-3 на 1000 новородени и при 15-25% от бебетата, родени в седалищна позиция. Причините за вродената луксация не са напълно изяснени, като само в отделни случаи се установява наследствена обремененост.
Подсичане   Кожата на новороденото е несъвършена и беззащитна и лесно може да се инфектира. Това налага повишено внимание при всеки обрив и възпаление, които създават благоприятни условия за нараняване и инфектиране на кожата.
УртикарияУртикарията или т. нар. копривна треска е алергично заболяване, което се проявява с характерни обриви /уртики/ по кожата. Манифестира се с еритем (зачервяване) , папулоеритемен обрив (с надигане над околната кожа и зачервяване) и сърбеж.

Нощни страхове

slech09

Нощни страхове

 

Характеристики на нощните страхове:

· Вашето дете изглежда ужасено, но не може да се събуди или утеши;

· Вашето дете може да седи на леглото или да се разхожда в стаята, да крещи или да говори безсмислици;

· Вашето дете не ви разпознава, може да бъде с отворени очи, но да гледа втренчено през вас;

· Обекти или хора в стаята може да бъдат объркани с опасности;

· Епизодите обикновено продължават между 10 и 30 минути;

· Обикновено се случва с деца от 1 до 8 години;

· Вашето дете не си спомня епизода на сутринта;Обикновено се случва повече от 2 часа след заспиването;

· Нощните страхове са безобидни и всеки епизод ще спре от само себе си.


Защо детето има нощни страхове?

Моето дете ще израсте ли този проблем?

Какво да направя, когато детето ми има кошмар?

Може ли нощните страхове да се предотвратят?

 Следващото упражнение било ефективно в предотвратяването на нощните страхове при 90% от децата. За няколко нощи следете времето между заспиване и началото на кошмарите. Тогава събудете детето 15 минути преди очаквания епизод, измъкнете го от леглото и напълно го събудете за 5 минути. Правете това седем последователни нощи. Ако нощните страхове продължават, повторете още седем нощи на събуждане.

1. Помогнете на детето да заспи отново.

2. Защитете го от нараняване.

3. Обучете вашите помощници.


Непременно предупредете детегледачки, членовете на семейството или други, които могат да се грижат за него през нощта. Обяснете им какво се прави в случай на пристъп, така че да не ви противодействат.

Пазете детето далеч от стълбища, прозорци или остри предмети. Опитайте нежно да го насочите обратно към леглото.

Не се опитвайте да събудите детето. Запалете лампата, така вашето дете няма да се обърква от сенките. Останете спокойни, говорете с утешителен тон „ти си добре, ти си у дома, ти си в твоето легло, ти може да заспиш отново”. Отново, говорете спокойно и продължавайте да повтаряте тези утешителни обяснения. Може да опитате да му държите ръката или да го гушнете, но ако се дърпа не настоявайте. Не се опитвайте да го събудите с разтърсване или викове, това само ще го обърка повече и удължи пристъпа.


Да, повечето деца с нощни страхове ще спрат да ги имат до 12 годишна възраст, обикновено и по-рано.


Нощните страхове са наследствен проблем и се случва с около 2% от децата. Изглежда сякаш детето има лош сън по време на дълбокия сън и не може да се събуди. Нощните страхове не са причинени от психическо напрежение, но изглежда се свързват с преумората.


„Мисля, че детето ми има нощни страхове”
В средата на нощта сте събудени от вашето дете, което пищи от неговата стая. Втурвате се да видите какво не е в ред и го намирате седнало в леглото с празен втренчен поглед и много развълнувано. Опитвате се да го събудите, питате го какво не е наред, но то не отговаря, а просто продължава да пищи. Уплашени сте и не знаете какво да правите. След няколко минути вашето дете отново заспива и на сутринта не помни този епизод. .

20951_Animiran_baner_Gerber_kvadrat_ok_3

За и против ваксините

Кой е тук

В момента има 50 посетителя и 1 потребител в сайта

Вход в системата