image image image image
Противопоказания при имунизациите Противопоказанията за имунизации биват общи и специфични за отделните ваксини. При новородени противопоказанията са отделна група и сроковете на отлагане трябва да се спазват прецизно от ОПЛ.
Вродена луксация на тазобедрената става Вродената луксация на тазобедрената става е едно от най-честите вродени изкълчвания при новородените.  Едностранното или двустранно изкълчване на тазобедрената става се среща  при  2-3 на 1000 новородени и при 15-25% от бебетата, родени в седалищна позиция. Причините за вродената луксация не са напълно изяснени, като само в отделни случаи се установява наследствена обремененост.
Подсичане   Кожата на новороденото е несъвършена и беззащитна и лесно може да се инфектира. Това налага повишено внимание при всеки обрив и възпаление, които създават благоприятни условия за нараняване и инфектиране на кожата.
УртикарияУртикарията или т. нар. копривна треска е алергично заболяване, което се проявява с характерни обриви /уртики/ по кожата. Манифестира се с еритем (зачервяване) , папулоеритемен обрив (с надигане над околната кожа и зачервяване) и сърбеж.

Тревожни признаци

09-23pl

При редовните си посещения детският лекар ще измерва теглото и ръста на детето и ще отбелязва на схема развитието на мерките му. Той ще обърне внимание на вида на бебето, на неговите рефлекси и реакции и ще отбележи доколко добре се разбирате с детето (поне в необичайната обстановка на неговото присъствие). Ако лекарят забележи нещо ненормално, той ще го обсъди с вас и ако е нужно, ще ви изпрати при подходящ специалист.
Между посещенията на детския лекар при какви случаи трябва да му се обадите? Ето някои от признаците на неприятности, които заслужават поне обаждане по телефона и може би преглед.

 

-При проблеми със зрението и слуха - бебето не реагира нормално на картини и звуци.

-Ако след първите няколко седмици не повдига глава, когато го поставите по корем.

-Ако не е енергично и с будно внимание.

-При отказ да се храни.

-При повръщане (не и ако връща по малко мляко, което е нормално).

-При липса на уриниране.

-Когато бебето плаче по необичаен начин (слабо, пронизително или постоянно, без видимо да реагира на опитите ви да го успокоите).

-Ако кожата му е бледа, синкава или на петна.

-При диария (изобилни воднисти изпражнения, понякога съдържащи слуз).

-При всяко повишение на температурата.

-При неравномерно дишане. 

 

Ако мислите, че бебето може да е болно, обърнете внимание на всякакви промени в поведението му, в храненето, съня и отделянето и ги споделете с лекаря. Ако детският лекар ви обясни подробно как да се грижите за болното бебе, запишете си указанията му или го помолете той да го стори.
Скоро ще се научите да познавате как плаче бебето ви при различни обстоятелства и да реагирате съответно. Но ще има моменти, когато сякаш нищо не помага.
Някои бебета се успокояват от тихо пеене или музика, от ритмично движение в ръцете на родителите или в бебешката люлка или когато бъдат увити плътно в одеяло. Ако тези прости средства не помогнат, можете да повозите бебето с кола. Някои родители споделят, че бебетата се успокояват, когато ги поставят върху работеща перална машина. (Не забравяйте при това да придържате бебето поне с една ръка.)
Но ще дойде ден, когато всичко, което опитате - чисти пелени, храна, люлеене, песнички, - всичко това поотделно и взето заедно, изобщо не помага. Такива моменти могат да бъдат много смущаващи, но те не означават, че не сте добри родители. Запазете самообладание и помнете, че плачът няма да продължи вечно.

20951_Animiran_baner_Gerber_kvadrat_ok_3

За и против ваксините

Кой е тук

В момента има 36 посетителя в сайта

Вход в системата