image image image image
Противопоказания при имунизациите Противопоказанията за имунизации биват общи и специфични за отделните ваксини. При новородени противопоказанията са отделна група и сроковете на отлагане трябва да се спазват прецизно от ОПЛ.
Вродена луксация на тазобедрената става Вродената луксация на тазобедрената става е едно от най-честите вродени изкълчвания при новородените.  Едностранното или двустранно изкълчване на тазобедрената става се среща  при  2-3 на 1000 новородени и при 15-25% от бебетата, родени в седалищна позиция. Причините за вродената луксация не са напълно изяснени, като само в отделни случаи се установява наследствена обремененост.
Подсичане   Кожата на новороденото е несъвършена и беззащитна и лесно може да се инфектира. Това налага повишено внимание при всеки обрив и възпаление, които създават благоприятни условия за нараняване и инфектиране на кожата.
УртикарияУртикарията или т. нар. копривна треска е алергично заболяване, което се проявява с характерни обриви /уртики/ по кожата. Манифестира се с еритем (зачервяване) , папулоеритемен обрив (с надигане над околната кожа и зачервяване) и сърбеж.

Сетивата на вашето дете

bebe

 

Сетивата на вашето дете

Вашето новородено управлява света чрез петте си сетива.
Усещанията на бебето са постоянни, независимо дали е хипнотизирано от лицето на татко (или неговата ярка вратовръзка), дали се е успокоило от своята любима преспивна песен или от миризмата на мамината кожа.
Поддържайте интереса чрез разкриване на нови усещания – гъделичкайте го с перце или му пуснете любимия си диск. Възможностите са неограничени когато пред теб стои цял нов свят за откриване.

 

Усещане за допир 

Вашето бебе обича да бъде гушкано и държано на ръце. Вашият допир има удивителна сила да предава любота ви, да успокоява и дори да увеличава имунитета на новороденото.
Изследванията сочат, че бебета които често са любвеобилно галени, не се разболяват толкова, а също и плачат по-малко. Тези, които са масажирани, растат и се развиват по-бързо от тези, които не са. Естествено е новородените да предпочитат усещането за мекота, например от нежна милувка или от мек памук. Ще забележете как бебето настръхва при груб допир или от драскаща, грапава материя.

Усещане за вкус

Вкусът на бебетата се развива още в утробата. Различните вкусове от диетата на мама стигат до бебето чрез пъпната връв, а като се роди – чрез кърмата.
Последните проучвания сочат, че храните, които детето обича са същите, които мама е яла по време на бременността и кърменето. Ако обичате моркови, не се учудвайте, ако вашето мъниче споделя вкуса ви. Но без значение какво сте яли през бременността, бебето ще обича сладки работи. То ще обожава първата лъжичка сладко бананово или ябълково пюре.

Усещане за слух

Слухът на бебето е добре развит още при раждането, но то ще предпочита високите тонове, като гласа на мама, защото ги чува най-добре. Ето защо бебешкият език, който повечето хора използват, е музика за неговите уши.
До първата година слухът на бебето ще се изостри и то ще се научи да проследява звуците.
До третия месец то ще реагира на звук, издаван пред него, но от шести до дванадесети месец ще започне да се обръща и на звуците около него.

Усещане за мирис

Малкото бебешко носле е в „пълен работен режим” още от раждането.
Бебето добре познава миризмата на мама още от утробата. Проучванията сочат, че новородените могат да различават по мириса майчината гърда от тази на друга кърмачка.
Бебетата се раждат с предпочитания към сладките аромати като този на ванилията; този на лимон също им е любим.
Новородените инстинктивно не харесват отвратителните миризми като тази на развалени яйца. Те ненавиждат мириса на горчиво и прокиснало – вероятно инстинкт, който им помага да избягват опасните храни.

Усещане за зрение

В началото очите на бебето не работят заедно и учените предполагат, че вижда двойно. То фокусира най-добре неща на 20-30см. пред себе си (образът по-близо или по-далече е размазан). Това е и разстоянието до лицето на мама по време на кърменето, така че не е чудно, защо бебето обича да ви гледа.
Новородените предпочитат да гледат човешкото лице. То е очертано от косата, което го прави лесно за виждане поради контраста.
Бебетата могат да различават светло от тъмно, но не виждат цветовете до четвъртия си месец.
Опитайте се да им привлечете вниманието с контрастиращи предмети (като шахматна дъска или райета) и черно-бели или ярко оцветени играчки.
На четири месеца бебето ще започне да използва очите си и да координира движенията на ръцете, което ще направи хващането много по-лесно.

20951_Animiran_baner_Gerber_kvadrat_ok_3

За и против ваксините

Кой е тук

В момента има 52 посетителя в сайта

Вход в системата