image image image image
Противопоказания при имунизациите Противопоказанията за имунизации биват общи и специфични за отделните ваксини. При новородени противопоказанията са отделна група и сроковете на отлагане трябва да се спазват прецизно от ОПЛ.
Вродена луксация на тазобедрената става Вродената луксация на тазобедрената става е едно от най-честите вродени изкълчвания при новородените.  Едностранното или двустранно изкълчване на тазобедрената става се среща  при  2-3 на 1000 новородени и при 15-25% от бебетата, родени в седалищна позиция. Причините за вродената луксация не са напълно изяснени, като само в отделни случаи се установява наследствена обремененост.
Подсичане   Кожата на новороденото е несъвършена и беззащитна и лесно може да се инфектира. Това налага повишено внимание при всеки обрив и възпаление, които създават благоприятни условия за нараняване и инфектиране на кожата.
УртикарияУртикарията или т. нар. копривна треска е алергично заболяване, което се проявява с характерни обриви /уртики/ по кожата. Манифестира се с еритем (зачервяване) , папулоеритемен обрив (с надигане над околната кожа и зачервяване) и сърбеж.

Масаж и гимнастика

4176

Масажът и гимнастиката трябва да се правят на всички здрави кърмачета. Полезни са и при деца с лош апетит, ниско тегло, леки деформации на скелета, забавено двигателно и психическо развитие, за често боледуващи деца, а така също за застрашени и боледуващи от леки и средни форми на рахит.

Масажът и гимнастиката се забраняват при всички температурни състояния, при тежък рахит, в активния стадий на рахита, при кръвни и кожни заболявания, големи пъпни  и ингвинални хернии, органически заболявания на сърцето, черния дроб, бъбреците, белия дроб, костната система.

Започва се около 4-ата седмица след раждането.


-Прави се 1 до 1 ½  часа  след нахранване, най-добре сутрин по време на първото бодърстване.
-Детето се съблича съвсем голо и се поставя върху твърда повърхност (маса), покрита с одеало и чаршаф.
-Стаята да е добре проветрена и температурата на въздуха да е 21 – 22 С.
-Извършващият масажа трябва да бъде с изрязани нокти, без пръстени, часовник и гривни, с добре измити и затоплени ръце.
-Не се препоръчва използването на вазелин, освен ако кожата на детето е много суха.

Масажът се прави в строга последователност: ръце, гърди, корем, крака, гръб.
Започва се с ръцете и се извършват всички видове масаж, след което се преминава на гърдите и т.н. Винаги се почва с поглаждане и се завършва с него. По средата се прави размачкване, после разтриване и почукване.

Поглаждане на ръце. (от втория месец до края на първата годинка)
Детето е поставено по гръб. При поглаждане на дясната ръка детето хваща палеца на лявата ръка на масажиращия, а с дясната се извършват последователни поглаждания от китката към рамото. Ръката на детето се обхваща така, че палецът да се движи по вътрешната страна на ръчичката, а пръстите – по външната. След извършване на 4 до 5 поглаждания се прехвърля на лявата ръка. Поглажда се по същия начин, но сменете ръцете си – детето хваща десния палец, а се масажира с лявата ръка.

Поглаждане на гърдите. (от втория месец до края на първата годинка)
Поставят се  дланите и пръстите напречно да гръдния кош върху долната му част, като пръстите на двете ръце са насочени едни срещу други и почти се допират. Извършва се поглаждане нагоре, като се отдалечават пръстите и се обхващат с тях раменете на детето. С плавно движение на ръцете се продължава поглаждането надолу, като пръстите влизат под мишниците, леко се разтварят и с бързо изтеглящо движение поглаждат междуребрените мускули и се събират над средата на гръдния кош. Извършва се 4-5 пъти.

Поглаждане на корема. (от втория месец до края на първата годинка)
Поставя се дясната ръка върху корема на детето така, че основата на палеца да бъде върху пъпа му, а пръстите да сочат към десния му крак. Поглаждането се извършва кръгообразно, в посока на часовниковата стрелка, докато пръстите достигнат слабинната гънка над левия крак. За център на това кръгообразно движение служи основата на палеца, който остава върху средата на корема (пъпа). Извършва се 4-5 пъти.

Поглаждане на краката. (от втория месец до края на първата годинка)
Започва се с десния крак, като се обхваща в областта на глезена между показалеца и средния пръст на лявата ръка, а палеца се поставя върху ходилната част на стъпалото. С дясната ръка се поглажда 4 до 5 пъти  от глезена до таза, подобно на поглаждането на ръцете. След това се поглажда левия крак.

Поглаждане на гърба. (от втория месец до края на първата годинка)
Обръща се детето да легне по корем. Поглаждането се извършва с гърба на дланите и пръстите, от двете страни на гръбначния стълб. Започва се с долната част на гръдния кош и се стига до раменете на детето. След това се извършва поглаждане в обратна посока (отгоре надолу), но с дланите на ръцете. Нагоре и надолу се поглажда 4-5 пъти.

Поставяне по корем. (от втория месец до шестия месец)
Поставено по корем през втория месец дете повдига глава, макар и за кратко време. Започва се поставяне в това положение по време на бодърстване отначало за 10 до 15 секунди като постепенно се увеличава времето до 10 минути. Това движение помага развитието на главата. То се прави и през второто тримесечие, докато детето започне да се обръща от гръб по корем.

Рефлексно пълзене. (от втория месец до четвъртия месец)
Прави се, когато детето вече може да повдига и задържа главата си поставено по корем. За тази цел се подпира с длан на едната ръка стъпалата му, когато краката са сгънати в коленните стави. Детето се отблъсква рефлексно, при което изправя краката си и се придвижва напред. Този рефлекс изчезва нормално след 1 до 2 месеца.

Почукване. (от края на втория или третия месец до края на първата годинка) Когато повишеният мускулен тонус на ръцете и краката намалее, се прави почукване на ръцете, краката и гърба. Почукването на крайниците се прави с леки ритмични движения с вътрешната страна на върховете на пръстите. Почукването на гърба се прави по цялата му повърхност, като се избягва кръста, където са разположени бъбреците. Извършва се с външната страна на върховете на пръстите, като дланите са обърнати нагоре. Движенията наподобяват удари по барабан.

Размачкване. (от средата на третия месец до края на първата годинка)
Само на крайниците. При размачкване на ръцете детето хваща палеца на едната ръка, както при поглаждането, а с другата се обхващат кръгообразно крайника му с палеца и показалеца и се извършват 6 до 8 ритмични притискания от китката до рамото. Размачкване в областта на ставите не се прави. При размачкването на крака се хваща с едната ръка глезена на детето както при поглаждането, а с другата се извършва размачкването.

Разтриване на гърдите. (от средата на третия месец до края на първата годинка)
Извършва се както поглаждането, но с по-голям натиск. Допира се по-плътно ръката до кожата. Прави се 3-4 пъти.

Разтриване на корема. (от средата на третия месец до края на първата годинка)
Поставят се двете ръце успоредно една до друга върху правите мускули на корема на детето, от двете страни на пъпа. Извършват се 3-4 едновременни движения с двете ръце от краката към гърдите и обратно, подобно на точене на баница. След това се разтриват страничните (косите) мускули на корема: поставят се дланите върху основата на корема до слабинните гънки на детето, така че пръстите да бъдат насочени косо, нагоре и навън. Извършват се 3-4 движения, наподобяващи лъскане на обувки – когато едната ръка се движи нагоре, другата отива надолу и обратно. След това се поставят пръстите на ръцете от двете страни на поясната област с върхове насочени назад и длани – напред и се извършва бързо изтеглящо движение напред, докато пръстите се съберат под пъпа, подобно на втората фаза на поглаждането на гърдите. Прави се 3-4 пъти.

Разтриване на краката. (от средата на третия месец до края на първата годинка)
С дясната ръка се хваща десния глезен на детето, а с дланта на лявата ръка се извършват кръгообразни движения по цялата външна повърхност на бедрото, от коляното до таза. При левия крак се сменят ръцете. Прави се 4-5  пъти за всеки крак.

Разтриване на гърба. (от средата на третия месец до края на първата годинка)
Прави се в областта на мускулите, разположени от двете страни на гръбначния стълб. Върху сложеното по корем дете се поставят показалеца, средния и безименния пръст в областта на врата му и се извършва не много бързо движение надолу до кръста. Показалецът и безименният пръст оказват натиск от двете страни на гръбначния стълб, а средният пръст се движи по него, без да натиска. Извършва се 3-4 пъти само отгоре надолу.

Разтриване на седалището. (от средата на третия месец до края на първата годинка)
Извършва се с кръгообразни движения с дланите на ръцете, като се притискат по-силно към кожата, за да въздействат и на мускулите, които са в дълбочина.

Пасивна дихателна гимнастика с ръце. (от третия месец до края на първата годинка)
Включва три упражнения:

-кръстосване на ръцете пред гърдите

-сгъване и разгъване на ръцете

-повдигане и спускане на ръцете.

При кръстосването на ръцете пред гърдите (“файтонджийско движение”) детето хваща палците на ръцете, а с останалите пръсти се придържат китките му. Извършват се кръстосване на ръцете пред гърдите, след което се разгъват максимално встрани. Движението на ръцете се извършва в раменните стави. Повторя се 3-4 пъти. След това се прави сгъване и разгъване на ръцете в лакътните стави също 3-4 пъти и се завършва с още толкова движения на повдигане и спускане на ръцете. При последното упражнение движенията се извършват в раменните стави, като при повдигане ръцете отиват нагоре от двете страни на главата, а при спускане – надолу от двете страни на тялото.

Пасивна дихателна гимнастика с крака. (от третия месец до края на второто тримесечие – докато детето може стабилно да стои изправено)
Включва три упражнения:

-сгъване и разгъване на краката

-“велосипедист”

-“тупаница”

За сгъване и разгъване на краката се хващат с ръце поотделно краката на детето в областта на подбедрениците и се извършват едновременни сгъвания и разгъвания на двата крака в коленните и тазобедрените стави. Стъпалата на детето не трябва да се опират до масата.
При “велосипедист” се хващат стъпалата и се извършват отново сгъване и разгъване на коленните и тазобедрените стави, като при сгъването се опират и даже трият стъпалата на детето върху масата. Сгъването и разгъването на краката се извършва последователно – когато единият крак се сгъва; другият се разгъва и обратно.
При “тупаница” се хващат краката както при “велосипедист” и се сгъват в коленете и в тазобедрените стави. Допират се стъпалата до масата с цяла повърхност. При извършване на упражнението единият крак се повдига от масата, а другият се допира, след което се извършва обратното. Краката не се разгъват, нито се трият в масата, а само се тупат в нея.

Танцуване. (от средата на третия месец до шестия месец)
То се започва, ако детето може да държи главата си изправена, когато тялото му е поставено във вертикално положение. Хваща се детето под мишниците, изправя се във вертикално положение и се допират стъпалата на краката му до твърда повърхност. При този допир краката му се изпъват рефлексно за кратко време, след което се отпускат. Упражнението се повтаря ритмично 10 –20 пъти. Неупражняването на този вроден рефлекс води до изчезването му. Тогава при допир на стъпалата в твърда повърхност краката на детето се свиват в коленните и тазобедрените стави, като рефлексната реакция липсва. Тогава трябва упорито да се упражнява танцуването до появата на рефлекса, защото съдейства за навременното прохождане на детето.

Плувец. (от третия месец до средата на петия месец)
Поставя се детето по корем. Хващат се с едната ръка двата му крака в областта на глезените, повдига се и се поставя другата  ръка под гърдите му. Повдига се цялото тяло на детето, като се запазва хоризонталното положение. Детето придвижва рефлексно главата си нагоре, подобно на плувец и разгъва гръбначния си стълб.

Кръгови движения с ръце (от четвъртия месец до края на първата годинка)
Детето, легнало по гръб, се хваща за палците на ръцете. Започват се кръгови движения едновременно с двете му ръце, които са изправени и се движат в раменните стави.

Сядане (от четвъртия месец до деветия месец)
Поставя се детето да легне по гръб, хвана се за мишниците и леко се притегля напред, докато седне. Това е почти пасивно сядане. Постепенно се включват активни елементи. Дава се на детето да хване палците и се притегля напред. По-късно се хваща за китките на ръцете, които са свити в лактите, разгъват се леко напред, с което се приканва към сядане. Тогава детето сяда като активно сгъва лактите си. Когато умението напредне, се фиксират краката на детето в коленете с лявата ръка, а с дясната се хваща лявата ръка на детето, отвежда се встрани и се подтиква към сядане. Същото може да се повтори и с другата ръка. Постепенно може да се премине от сядане към изправяне на детето.

Обръщане от гръб по корем (от четвъртия месец до шестия месец)
Легнало по гръб, се хваща единия крак на детето и срещуположната ръка. Повдига се ръката нагоре до главата му и се опитва да му се помогне да се обърне по корем в посока на хванатата ръка. Когато детето напредне, се помага само чрез хващане на крак. Прави се, докато детето започне да се обръща само.

Обръщане от корем по гръб (от петия месец до шестия месец)
Поставя се детето по корем с крака към масажиращия. С дясната ръка се хващат двата му крака в глезените. Промушва се другата ръка под гърдите на детето отляво надясно и се хваща дясната му ръка за китката. Обръщането започва чрез завъртане на краката и издърпване на хванатата ръка, докато детето се обърне по гръб. По-късно упражнението се изпълнява само с помощ за краката.

Стоене (от петия месец до единадесетия месец)
Изправя се детето и се държи под мишниците в продължение на няколко минути. По-късно се оставя само, хванато за неподвижна опора (кревата или друг предмет). След това се оставя да стои, като се поддържа само за китките на ръцете, докато започне да стои само.

Пълзене (от шестия месец до десетия месец)
Поставя се детето да легне по корем и се фиксират стъпалата му при свити в коленните и тазобедрените стави крака. След това се слага пред него ярка играчка и се чака да се придвижи. Ако това не стане, се поставя другата ръка под гърдите му и се придвижва напред. Когато детето започне да пълзи самостоятелно се оставя ярката играчка на ½ до 1 м пред него и когато я достигне, се отдалечава отново.

Пристъпване встрани. (от осмия месец или от както може да стои стабилно като се придържа)
Поставя се детето изправено, хванато за креватчето. Слага се интересна играчка на около 20 см встрани от него и с говор и мимика се кара да я вземе, за да направи първата крачка.

Пристъпване напред. (от осмия месец до края на първата годинка)
Отначало се държи детето под мишниците и се притегля леко напред. Когато напредне, може да се държи само за китката или дланите на ръцете. След деветия месец може да се използва малка детска количка, за която детето се хваща и пристъпва напред. Най-добре е детето да се учи да пристъпва напред като се води за двете ръце. Детето навежда тялото си напред и се застава зад него. То се хваща за показалците на човека и се хващат здраво китките на ръцете му с ръце. Като стане сигурно ходенето с помощ с двете ръце, се преминава към ходене с помощ с едната ръка. Хватката трябва да е много стабилна, за да не се получи навяхване на ръката. Когато детето проходи се преустановяват всички процедури по масаж и гимнастика и се съсредоточава вниманието върху ходенето.

Масаж и комплекси от упражнения за гимнастика

Първо тримесечие 

Комплекс 1 (от 1,5 до навършване на 2 м.)
I МАСАЖ
Поглаждане на горните крайници, гърдите, корема, долните крайници и гърба.
II ГИМНАСТИКА
- рефлекторно сгъване и разгъване на пръстите на стъпалото;
- поставяне по корем;
- рефлекторно пълзене по Бауер.

Комплекс 2 (за деца в третия месец)
I ОБЩ МАСАЖ
Поглаждане, почукване, размачкване и разтриване на всички части на тялото.
- масаж на горните крайници (поглаждане, почукване, размачкване и поглаждане);
- масаж на гърдите (поглаждане, разтриване и поглаждане);
- масаж на корема (поглаждане, разтриване и поглаждане);
- масаж на долните крайници (поглаждане, почукване, размачкване, разтриване и поглаждане);
- масаж на гърба (поглаждане, почукване, размачкване, разтриване и поглаждане);
- масаж на дупето (почукване и разтриване).
II ГИМНАСТИКА
- рефлекторно сгъване и разгъване на пръстите на стъпалото;
- пасивна дихателна гимнастика с ръце;
- пасивна гимнастика с крака;
- танцуване;
- поставяне по корем;
- рефлекторно пълзене по Бауер.

Второ тримесечие 

Комплекс 3 (за деца в четвъртия месец)
I ОБЩ МАСАЖ
II ГИМНАСТИКА
- пасивна дихателна гимнастика с ръце;
- пасивна гимнастика с крака;
- сгъване на краката изправени в коленните стави;
- танцуване;
- поставяне по корем;
- повдигане на краката от коремно положение;
- повдигане на раменния пояс и гърдите от коремно положение;
- плувец;
- обръщане от гръб по корем с помощ.

Комплекс 4 (за деца в петия месец)
I ОБЩ МАСАЖ
II ГИМНАСТИКА
- пасивна дихателна гимнастика с ръце;
- кръгови движения с ръце;
- пасивна гимнастика с крака;
- сгъване на краката изправени в колената;
- танцуване;
- обръщане от гръб по корем с помощ – само за краката;
- поставяне по корем;
- повдигане на краката от коремно положение;
- плувец;
- обръщане от корем по гръб;
- присядане чрез хващане за мишниците при свити ръце;
- изправяне от положение по корем с хващане за лакти.

Комплекс 5 (за деца в шестия месец)
I ОБЩ МАСАЖ
II ГИМНАСТИКА
- пасивна дихателна гимнастика с ръце;
- кръгови движения с ръце;
- пасивна гимнастика с крака;
- сгъване на краката изправени в колената;
- танцуване;
- мост;
- присядане – хващане на ръцете отведени в страни;
- повдигане на краката от коремно положение;
- отвеждане плещи назад;
- количка;
- пълзене с помощ;
- обръщане от гръб по корем с помощ – само за краката;
- изправяне от коремно положение – хващане за лакти;
- изправяне от положение по гръб – хващане за лакти;
- стоене с помощ с поддържане под мишниците.

Трето тримесечие 

Комплекс 6 (за деца в седмия месец)
I ОБЩ МАСАЖ
II ГИМНАСТИКА
- пасивна дихателна гимнастика с ръце и кръгови движения с ръцете;
- присядане чрез хващане на ръцете сгънати в лактите;
- мост;
- отвеждане плещи назад;
- количка;
- пълзене към играчка;
- изправяне от положение по гръб чрез хващане за ръцете;
- изправяне от положение по корем чрез хващане за ръцете;
- стоене с помощ като детето се държи за неподвижна опора;
- навеждане и изправяне при фиксирани таз и колене.

Комплекс 7 (за деца в осмия месец)
I ОБЩ МАСАЖ
II ГИМНАСТИКА
- пасивна дихателна гимнастика с ръце и кръгови движения с ръцете;
- присядане с хващане за една ръка;
- отвеждане плещи назад;
- количка;
- пълзене;
- изправяне от положение по гръб и по корем чрез хващане за ръцете;
- стоене с помощ като детето се държи за двете ръце;
- навеждане и изправяне при фиксирани таз и колене.

Комплекс 8 (за деца в деветия месец)
I ОБЩ МАСАЖ
II ГИМНАСТИКА
- пасивна дихателна гимнастика с ръце и кръгови движения с ръцете;
- отвеждане плещи назад;
- количка;
- сядане и изправяне от положение по гръб;
- стоене с помощ;
- пристъпване в страни;
- навеждане и изправяне при фиксирани таз и колене.

Четвърто тримесечие 

Комплекс 9 (за деца в десетия месец)
I ОБЩ МАСАЖ
II ГИМНАСТИКА
- пасивна дихателна гимнастика с ръце и кръгови движения с ръцете;
- пристъпване в страни;
- навеждане и изправяне при фиксирани таз и колене;
- пристъпване напред с поддържане под мишниците;
- ходене около неподвижна опора.

Комплекс 10 (за деца в единадесетия месец)
I ОБЩ МАСАЖ
II ГИМНАСТИКА
- пасивна дихателна гимнастика с ръце и кръгови движения с ръцете;
- навеждане и изправяне при фиксирани таз и колене;
- стоене самостоятелно;
- пристъпване напред при поддържане за двете ръце;
- ходене с проходилка.

Комплекс 11 (за деца в дванадесетия месец)
I ОБЩ МАСАЖ
II ГИМНАСТИКА
- пасивна дихателна гимнастика с ръце и кръгови движения с ръцете;
- стоене самостоятелно;
- ходене с проходилка;
- ходене при тикане на количка;
- ходене при водене за двете ръце;
- ходене при водене за една ръка;
- самостоятелно ходене.

20951_Animiran_baner_Gerber_kvadrat_ok_3

За и против ваксините

Кой е тук

В момента има 38 посетителя в сайта

Вход в системата