image image image image
Противопоказания при имунизациите Противопоказанията за имунизации биват общи и специфични за отделните ваксини. При новородени противопоказанията са отделна група и сроковете на отлагане трябва да се спазват прецизно от ОПЛ.
Вродена луксация на тазобедрената става Вродената луксация на тазобедрената става е едно от най-честите вродени изкълчвания при новородените.  Едностранното или двустранно изкълчване на тазобедрената става се среща  при  2-3 на 1000 новородени и при 15-25% от бебетата, родени в седалищна позиция. Причините за вродената луксация не са напълно изяснени, като само в отделни случаи се установява наследствена обремененост.
Подсичане   Кожата на новороденото е несъвършена и беззащитна и лесно може да се инфектира. Това налага повишено внимание при всеки обрив и възпаление, които създават благоприятни условия за нараняване и инфектиране на кожата.
УртикарияУртикарията или т. нар. копривна треска е алергично заболяване, което се проявява с характерни обриви /уртики/ по кожата. Манифестира се с еритем (зачервяване) , папулоеритемен обрив (с надигане над околната кожа и зачервяване) и сърбеж.

Как да се грижим за пъпа на новороденото

7155644535911310051246625685qK0HiAgFCkcJAakdM0V4

Няколко минути след раждането пъпната връв, която свързва новороденото с плацентата, се реже на разстояние 1,5см от коремчето на бебето и се връзва. Тази манипулация се нарича "ампутиране на пъпа". В началото връвта е като желатин, като за 5-10 дни потъмнява, става суха и пада.Докато падне, за пъпа трябва да се полагат специални грижи, за да не се инфектира. Почиствайте го при всяко преобличане с тампон, напоен с 95-процентов спирт,като не се търка,а по-скоро се накапва. Пъпът трябва да се поддържа сух,като е желателно да се слага стерилна марличка върху пъпчето докато падне за да се ограничи дразненето от памперса. Не бива да се пудри, за да не се образува коричка от засъхналата кръв, под която се създават благоприятни условия за развитие на бактерии. Ако около пъпа кожата е раздразнена и зачервена, третирайте с подходящ медикамент ,предписан от лекар.

Докато пъпчето падне при къпане да се покрива с чисто парче плат(дрешка) за да се ограничи мокренето.

Ето някои усложнения, които пъпът на бебето може да предизвика:

Омфалит. Така се нарича възпалението на пъпната раничка, когато върху нея попаднат гноеродни микроорганизми. От раничката започва да се отделя мръсна течност или гной, която може да намокри пелените. Понякога тя има неприятна миризма. Заздравяването на пъпната раничка се забавя с дни или седмици. Възпалителният процес може да обхване и съседната кожна област, която се зачервява, отича и става лъскава. Възможно е раничката да се разрасне в т.нар "диво месо" -образува се гранулом, който не се покрива от кожата и прилича на малка гъбка. Лечението се провежда от лекар. Задължение на родителите е, като забележат, че пъпната раничка не заздравява навреме (т.е. до 10-15-ия ден от раждането), да потърсят компетентната намеса на лекаря. На пръв поглед безобидно зачервяване може в последствие да доведе до сериозни проблеми затова своевременно се консултирайте с педиатър.
Кожен пъп. При тази невинна аномалия коремната кожа покрива част от пъпната връв. След падането на остатъка и заздравяването на раничката пъпът на бебето остава да стърчи като израстък. Това е малък козметичен дефект, който не причинява никакви смущения у детето.

Пъпна херния. Това е придобито заболяване на вече зарасналия пъп. Дължи се на разхлабване на пръстена от съединителна тъкан, който затваря пъпния отвор. Причината най-често е повишено коремно налягане при силен плач или силна кашлица. Няма нищо общо между връзването на пъпа и хернията, затова не търсете вина у акушерката. През разширения пръстен на пъпа навлизат части от коремни органи - булото на тънкото черво, а понякога и част от самия орган. Хернията достига големината на череша, на орех, като рядко се разраства повече. При натиск съдържимото на хернията се прибира в корема. Тя рядко се заклещва, за разлика от другите хернии. След като детето проходи, пъпната херния обикновено спонтанно изчезва, притисната от мускулите на коремната стена. Ако обаче настоявате, лекарят може да приложи лесен начин на лечение. С помощта на двете ръце се захващат надлъжни кожни дипли от двете страни на пъпа и се допират така, че да го покрият. Отгоре се залепва лейкопласт на дупки, за да се проветрява кожата. Тази превръзка се сваля след 20-30 дни. Рядко се налага процедурата да бъде повторена. В аптечната мрежа има готови лепенки за пъпна херния ,които са по-добра алтернатива на обикновения лейкопласт.При големи пъпни хернии е желателно да се проведе консулт с детски хирург.

20951_Animiran_baner_Gerber_kvadrat_ok_3

За и против ваксините

Кой е тук

В момента има 52 посетителя и 1 потребител в сайта

Вход в системата