image image image image
Противопоказания при имунизациите Противопоказанията за имунизации биват общи и специфични за отделните ваксини. При новородени противопоказанията са отделна група и сроковете на отлагане трябва да се спазват прецизно от ОПЛ.
Вродена луксация на тазобедрената става Вродената луксация на тазобедрената става е едно от най-честите вродени изкълчвания при новородените.  Едностранното или двустранно изкълчване на тазобедрената става се среща  при  2-3 на 1000 новородени и при 15-25% от бебетата, родени в седалищна позиция. Причините за вродената луксация не са напълно изяснени, като само в отделни случаи се установява наследствена обремененост.
Подсичане   Кожата на новороденото е несъвършена и беззащитна и лесно може да се инфектира. Това налага повишено внимание при всеки обрив и възпаление, които създават благоприятни условия за нараняване и инфектиране на кожата.
УртикарияУртикарията или т. нар. копривна треска е алергично заболяване, което се проявява с характерни обриви /уртики/ по кожата. Манифестира се с еритем (зачервяване) , папулоеритемен обрив (с надигане над околната кожа и зачервяване) и сърбеж.

Температурен гърч

fevermale

Температурен ( фебрилен ) гърч получават 3 до 5 % от децата във възрастта от 6 мес. до 5 години. Гърч (конвулсия,лат.convulsio) е неконтролируемо мускулно съкращение .Може да бъде генерализиран -на мускулите на цялото тяло,илиограничен (парциален) -на един мускул или мускулна група. По своя характер гърчовете се подразделят на:

  • Тонични - при които мускулното съкращение трае по-продължително време-от няколко секунди до половин минута и повече.
  • Клонични - краткотрайни,бързоследващи едно след друго съкращения на мускулите.
  • Тонично-клонични - съчетание от двата вида гърчове.

Температурният гърч е винаги правокиран от повишение на телесната температура, обикновено при стойности над 38.0 градуса по Целзий за разлика от гърчовете при болестта Епилепсия при която конвулсиите се редуват повече от 3 пъти, най-често при отсъствие на висока температура. Има известна наследственост около 10-20%.

Температурният гърч е най-често краткотраен (до 15 мин),често секунди до 2-3 минути, генерализиран (обхващащ цялото тяло) тонично-клоничен.Тялото е извито като дъга отворена назад,главата е извита в крайно задно положение, погледът е нагоре,ръцете и краката извършват бързи некоординирани с малка амплитуда движения,дишането е бавно и шумно, като може и да спре за 1-2 минути ( в такива случаи се появява и посиняване на устните) .Обикновено няма изпускане по малка и голяма нужда.

Важно е да се знае,че не толкова максималната температурна стойност е определяща,а по-скоро скоростта на покачване на температурата.

Това е картината на така наречения "прост" или неусложнен температурен гърч. Когато той е с по-голяма продължителност (над 15 мин.)обикновено е изразен повече в едната телесна половина,появява се два или повече пъти в денонощието и има остатъчни симптоми след преминаването му,то тогава се говори за усложнен фебрилен гърч.Това разделяне служи за преценка на риска от развитие на Епилепсия у тези деца.Рискът за поява на Епилепсия след прост температурен гърч е 1%, а след поява на усложнен такъв вероятността нараства десетократно.Рискът от поява на повторен фебрилен гърч зависи от наличието на наследственост и възрастта на детето при първата му поява. Така температурен гърч появил се преди 1-годишна възраст има 50 % вероятност да се повтори. Когато фебрилният гърч продължи повече от 30 мин. това всъщност представлява епилептичен статус (поредица от епилептични гърчове).

За поставяне на диагнозата има значение появата на гърча при повишаване на телесната температура, краткотрайната му продължителност (под 15 мин.),наличието на наследственост, отхвърляне наличието на други заболявания които могат да предизвикат гърч (епилепсия,мозъчни тумори,мозъчни възпаления,отравяния,вродени аномалии и др.) ,за което може да е необходимо провеждането на изследвания- ЕЕГ (електроенцефалограма),КАТ (компютърна аксиална томография,скенограма на главен мозък), биохимични изследвания,хормонални изследвания...Лумбална (гръбначномозъчна пункция) се прави за отхвърляне на заболяването Менингит (възпаление на мозъчните обвивки) обикновено,когато гърчът възникне не в началото на температурния епизод,а в следващите дни,или при отсъствие на данни за инфекциозно огнище и се предполага ,че то може да е в нервната система.

Лечение-най-често поради краткотрайността на простия температурен гърч, той се прекратява до 15 мин. от началото му.

В дома(до намесата на лекар):

Поставете детето в легнало положение,изцяло странично или с отведена в страни и леко назад глава за да се избегне евентуална аспирация. Приложете веднага температуропонижаващ медикамент под формата на свещичка анално и влажни охлаждащи компреси с вода. Ограничете максимално всички механични дразнители,като друсане, тупане с ръка и други,защото могат да засилят гърча.Обадете се на Спешна помощ или сами транспортирайте детето ,като максимално го щадите от дразнители.

 

Профилактиката на повторните фебрилни гърчове изисква ранно прилагане на температуропонижаващи средства.Интермитентна профилактика включваща бързодействащ антиконвулсант (Diazepam,Phenobarbital) във формата на свещички само при висока температура.

20951_Animiran_baner_Gerber_kvadrat_ok_3

За и против ваксините

Кой е тук

В момента има 35 посетителя и 1 потребител в сайта

Вход в системата