image image image image
Противопоказания при имунизациите Противопоказанията за имунизации биват общи и специфични за отделните ваксини. При новородени противопоказанията са отделна група и сроковете на отлагане трябва да се спазват прецизно от ОПЛ.
Вродена луксация на тазобедрената става Вродената луксация на тазобедрената става е едно от най-честите вродени изкълчвания при новородените.  Едностранното или двустранно изкълчване на тазобедрената става се среща  при  2-3 на 1000 новородени и при 15-25% от бебетата, родени в седалищна позиция. Причините за вродената луксация не са напълно изяснени, като само в отделни случаи се установява наследствена обремененост.
Подсичане   Кожата на новороденото е несъвършена и беззащитна и лесно може да се инфектира. Това налага повишено внимание при всеки обрив и възпаление, които създават благоприятни условия за нараняване и инфектиране на кожата.
УртикарияУртикарията или т. нар. копривна треска е алергично заболяване, което се проявява с характерни обриви /уртики/ по кожата. Манифестира се с еритем (зачервяване) , папулоеритемен обрив (с надигане над околната кожа и зачервяване) и сърбеж.

Затлъстяване при децата

1778b891b963995d0c82e629d978aa71

Това е проблема на 21 век. В САЩ 2/3 от възрастните и 23 милиона деца са със свръхтегло и затлъстяване.

Затлъстелите деца стават затлъстели възрастни с всички съпътстващи усложнения-диабет,сърдечно съдови проблеми,дихателни, метаболитни,хормонални,опорно двигателни и мн.други. Естествено и естетични, които в тийнейджърска възраст често водят до тежки депресии и психопатии.

 

Наднормено, свръхтегло-повишено телесно тегло включващо мускули ,кости,мазнини и вода

Затлъстяване- повишено количество телесни мазнини

Най-важно е да знаем,че затлъстяването при децата е хиперпластичен тип- увеличава се броя на мастните клетки които се запазват за цял живот. При възрастните е хипертрофично- увеличаване на големината на клетките.

Хамбургери, чипс, желирани бонбони,шоколад, торти, кексчета, вафли, Мак Доналдс(където във всеки продукт има захар с изключение на някои от десертите), и промишлени количества безалкохолни напитки. Всичко това заобикаля децата ни и е ежедневна ,често основна част от менюто им. За някои родители това е безобидно, други все повече започват да разпознават проблема. А именно - затлъстяване при децата.

България е на едно от челните места по затлъстяване на децата. Този факт е несъмнено тревожен и повдига въпроса как от нация с добра и сравнително здравословна кухня допуснахме да попаднем в тази класация и да излагаме децата си на риск заради това, с което се хранят.  

Основни виновници за затлъстяването на децата са родителите. Днес може често да видим как отегчени майки залъгват капризите на децата с шумоляща торбичка пълна с нещо мазно и нездравословно, което трудно може да наречем храна или с консервирани кремчета с всевъзможни цветове.  

Много възрастни са на мнение,че не могат да си позволят да се хранят пълноценно и да спортуват защото е свързано с повече средства и свободно време. Този извод е спорен, тъй като има много диетични и полезни храни, които не са никак скъпи, а страшно полезни – ориз, сезонни плодове и зеленчуци, овесени ядки. Що се отнася до децата, този извод е още по-неприложим, тъй като един банан не е по-скъп от пакет чипс, но често следобедната закуска бива заместена именно с нещо от този сорт. Проблемите идват по-скоро от културата на хранене на родителите, която бива наследена от децата.

Според американски диетолози, ако детето затлъстее до четиригодишна възраст, най-вероятно то ще остане с наднормено тегло. Причината е, че организмът привиква на определен режим на хранене. Освен това на клетъчно ниво започва да трупа много по-лесно мазнини. Важно е да правите разлика между пухкавите деца и тези, които имат проблеми със затлъстяването. В една определена възраст две деца може да изглеждат приблизително еднакво едри, но едното да е започнало да затлъстява, а другото да е просто пухкаво. Това са две различни неща и най-вероятно пухкавото дете ще отслабне с времето. Затлъстелите деца имат видимо натрупани мазнини, понякога кожата им изглежда релефна и натрупаните мазнини са отпуснати,като често се наблюдават и стрии.

Какви са причините за затлъстяване при децата?

Може да се каже, че те са комплексни.

  1. Заседнал начин на живот През последните десетилетия децата започнаха да се задържат пред телевизора и компютъра с часове. От училище често биват прибирани с кола, а двата или най-много три часа физическо на седмица са крайно недостатъчни. В следствие на това те съвсем от малки започват да водят заседнал начин на живот, който видимо се отразява на килограмите им, а иначе води и до много други последици като неправилно костно развитие, бавен метаболизъм, хормонални и дори емоционални проблеми. Децата имат физически нужда да изгарят енергия и, ако забележите, че вашето не обича да тича и се задържа повече пред компютъра, е време да изберете заедно спорт, който да посещава редовно.Към начина на живот можем да добавим намалената продължителност на съня, негативни емоции, скука, стрес, които нарушават метаболизма и водят до затлъстяване.

    2. Начинът на хранене -основна и главна вина за затлъстяването. Изтърканата реплика, че храната трябва да е балансирана вече само минава покрай нас и не й обръщаме внимание. Намаляване на мазнините и въглехидратите, увеличаване на витамините и белтъчините.Децата имат нужда от мляко, яйца, плодове и зеленчуци, риба, нетлъсто месо. Никой не говори, че трябва да забравят за тестените закуски, но просто трябва да са в умерени количества. Колкото по-необработена е храната, толкова по-полезна е за детето. Всички видове храна в лъскави опаковки, с редица подобрители, консерванти и подсладители е изключителна вредна. Колкото по-рядко детето яде такива неща, толкова по-добре. Познавам деца на родители с възможности на 9-10 години ,които не знаят вкусът на шоколада.

    3.Генната предразположеност също е фактор, който може да доведе до затлъстяване. Ако родителите имат склонност към напълняване, това най-вероятно ще доведе и до склонност на детето към напълняване. Гените трудно могат да бъдат преодолени и поради факта, че децата следват хранителните навици на родителите си, което често се хранят нездравословно.

Запомнете ,че децата ядат така и това ,което ядете вие.

Как може да решим този проблем?

Много по-лесно е да не позволим детето да стане пълно, отколкото след това да го подлагаме на мъчителни за него диети.

Много е важно още от най-ранна възраст да научите детето да се храни правилно.Зеленчуците и плодовете няма да му се виждат безвкусни, ако то е научено да се храни с тях. Проблем при много подрастващи е, че те не обичат вкуса на по-голямата част от здравословната храна и са привикнали към твърде пикантните и сладки видове храна. Именно затова се опитвайте да контролирате какво яде, особено в първите години на живота му, когато избора на менюто му зависи изцяло от вас. Уведомете за това и всички близки и баби, за да няма недоразумения, когато започнат да го засипват с лакомства.

Водете активен начин на живот, ходете пеша и се движете повече. Ограничете телевизията и компютъра,спортувайте заедно. Подарете за рожденния ден колело, ролери, топка...а не поредната нова РС игра.

За измерване на Индекса на телесната маса на децата има специална формула, която се изчислява като тази за възрастните, но резултатите се интерпретират според годините и пола на детето. Помолете вашия педиатър да ви обясни подробно как да пресмятате ИТМ на вашето дете. След обстоен преглед той може да прецени дали детето има склонност към напълняване и затлъстяване.

Дори да има генетична предразположеност, начина на живот и хранене са факторите на околната среда определящи прогнозата.

 

20951_Animiran_baner_Gerber_kvadrat_ok_3

За и против ваксините

Кой е тук

В момента има 31 посетителя в сайта

Вход в системата